Sokowirówki
Robienie soku w domu ma wiele zalet. Nie tylko zwiększasz ilość spożywanych owoców, warzyw i mikroelementów, ale wyciskanie soków pomoże również zwiększyć poziom energii, wesprzeć układ odpornościowy i utrzymać zdrową wagę. Dzięki różnorodności modeli dostępnych na rynku będziesz chciał dopasować najlepszą sokowirówkę do swoich potrzeb. Warto zadać sobie serię pytań, które już na początku zawężą poszukiwana odpowiedniego modelu urządzenia. Czy często wyciskasz sok i / lub chcesz robić koktajle (połączenie owoców i głównie zielonych warzyw)? Czy zamierzasz wyciskać soki dla siebie, czy dla całej rodziny? Chcesz mieć pewność, że Twoje dzieci mogą bezpiecznie korzystać z sokowirówki? Niebawem dowiesz się jaki typ “wyciskarki” jest dla Ciebie najbardziej odpowiedni.
Zakup sokowirówki to inwestycja w długoterminową witalność, energię i opiekę zdrowotną. Chociaż możesz znaleźć wyciskarkę na każdą kieszeń, pamiętaj, że tańsze modele mogą nie być najlepszej jakości i nie zawierać tylu funkcji, co ich droższe odpowiedniki. Często droższy model jest w stanie wycisnąć z owoców i warzyw więcej soku, więc warto rozważyć długoterminowe oszczędności wartości i pieniędzy. Na przykład, kiedy wydasz 300 złotych miesięcznie na produkty potrzebne do zrobienia soków / koktajli owocowo-warzywnych, a dzięki wydajniejszemu modelowi jesteś w stanie wycisnąć z produktów około 30% więcej soku, to jedynie oznacza tyle, że zaoszczędziłeś w miesiącu 90 złotych. A to w skali roku da oszczędność na poziomie 1080 złotych. Biorąc pod uwagę taką oszczędność (jeżeli pijesz dużo soków i koktajli) zdecydowanie lepiej jest kupić droższą, ale jak widać bardziej wydajną i oszczędną sokowirówkę.
Sokowirówki - inwestuj w swoje zdrowie
Ogólnie rzecz biorąc, istnieją cztery główne typy sokowirówek, które różnią się zarówno wyglądem, jak i funkcjonalnością. Po pierwsze dostępne są na rynku sokowirówki odśrodkowe. Są to najpopularniejsze i najbardziej przystępne cenowo wyciskarki na rynku. Są też najszybszymi modelami - potrafią wycisnąć sok w mniej niż minutę. Używają tarczy tnącej z ostrymi ostrzami, które obracają się z bardzo dużą prędkością (około 6000 - 16000 obr. / min) do szatkowania owoców i warzyw.
Szybki ruch obrotowy dysku generuje siłę odśrodkową, która popycha rozdrobniony produkt na sitko siatkowe, aby uwolnić sok. Wyciskarki odśrodkowe najlepiej sprawdzają się w przypadku grubych, twardych produktów, takich jak marchew, jabłka, ogórki i gorzka tykwa. Nie są wystarczająco wydajne w wyciskaniu soków z zielonych warzyw liściastych, trawy pszenicznej, selera i ziół. Wydajność soku jest niska, a miazga jest zwykle bardzo mokra. Ponadto wysokie obroty często wytwarzają ciepło, które szybciej utlenia sok, więc niewiele składników odżywczych zostaje zatrzymanych, a co gorsze, sok ma krótki okres przydatności do spożycia. Inną wadą jest to, że są to modele, które podczas pracy robią naprawdę dużo hałasu, a poza tym mają tendencję do wytwarzania piany ze względu na ich dużą prędkość.
Wyciskarki tzw. “żujki” są również znane jako wyciskarki na zimno lub wolnoobrotowe i zwykle mają wyższą cenę niż modele odśrodkowe. Pracują za pomocą “ślimaka”, który kruszy i miele produkt na drobną miazgę, a następnie dociska go do sita naprężającego, aby wycisnąć sok. Są znacznie wolniejsze niż modele odśrodkowe (ślimak obraca się z prędkością około 40 - 80 obr. / min), ale są bardziej wydajne w wyciskaniu soku. Maszyny te są skuteczne w przetwarzaniu zielonych warzyw liściastych oraz szerokiej gamy innych warzyw i owoców (zarówno twardych, jak i miękkich), w tym ziół i trawy pszenicznej. Są również dobre do przetwarzania innych produktów spożywczych, takich jak robienie masła orzechowego z orzechów. Kolejną zaletą jest to, że produkują sok wysokiej jakości, który dłużej pozostaje świeży.
Ze względu na wolniejszą prędkość wytwarzane jest niewiele ciepła lub wręcz wcale go nie wytwarza, dzięki czemu utlenianie jest minimalne, co przekłada się na większa ilość zatrzymanych składników odżywczych. Generują również mniej hałasu, dzięki czemu są zwykle cichsze niż inne sokowirówki. Nie oznacza to jednak, że są bez wad. Głównym problemem jest to, że świder jest często podatny na zakleszczenie, zwłaszcza podczas mielenia twardych lub włóknistych produktów, takich jak seler. Niektóre modele mają tendencję do pozostawiania nieco większej ilości miazgi w soku.Inne wady to - wyciskanie soku zajmuje więcej czasu, ma wąskie rynny, wymagają nieco cierpliwości w przygotowaniu koktajlu owocowo-warzywnego, a ponadto są one zwykle cięższe i większe niż sokowirówki odśrodkowe, a więc zajmują więcej miejsca na blacie kuchennym. W sklepach znajdziecie także sokowirówki dwubiegowe, inaczej nazywane wyciskarkami “dwuślimakowymi”.
Trzeba przyznać, że są to już wysokiej klasy wyciskarki. Są najdroższe ze wszystkich dostępnych na rynku, ale zapewniają najwięcej korzyści. Często nazywane wyciskarkami do ucierania, wykorzystują proces tłoczenia na zimno, ale w przeciwieństwie do wyciskarek do wyciskania mają dwa zazębiające się koła zębate. Koła zębate razem miażdżą i mielą produkty między sobą, a następnie dociskają je do sita, aby uwolnić sok. Świetnie radzą sobie z trawą pszeniczną, zieleniną liściastą, twardymi korzeniami i twardymi, chrupiącymi owocami. Dobrze radzą sobie również z ziołami, warzywami, orzechami i nasionami. Przekładnie obracają się wolniej niż w sokowirówkach do żucia, dzięki czemu zapewniają bardzo wysoką wydajność. Produkowane soki są gładkie i bogatsze w składniki odżywcze. Jeśli chcesz uzyskać maksymalny plon i wysoką zawartość składników odżywczych w swoich produktach, wyciskarki dwubiegowe będą najlepszą opcją. Nie są jednak skuteczne w wyciskaniu soków z owoców cytrusowych i innych miękkich owoców, takich jak banany i ananasy. Montaż i czyszczenie również jest trudne - mają wiele skomplikowanych części. Przetwarzają sok dość długo i często są duże i ciężkie.
Sokowirówki - pionowe i poziome wyciskarki do cytrusów oraz dzielące je różnice
Wyciskarki do cytrusów występują w dwóch głównych typach, ręcznych i elektrycznych (silnikowych). Oba używają rozwiertaka w kształcie stożka do wyciskania soku z owoców cytrusowych. W przypadku wyciskania ręcznego należy naciskać i przekręcać połówki owoców na rozwiertaku, aby wycisnąć sok. Tego rodzaju ręczne wyciskarki są zwykle niedrogie i proste w użyciu, ale wyciśnięcie za ich pomocą soku wymaga nieco więcej wysiłku. Z drugiej strony modele elektryczne mają silnik, który bardzo szybko obraca rozwiertak - aby wycisnąć sok z miąższu owoców. Są dość szybkie i wydajne - z pewnością mniej wymagające niż modele ręczne. Co więcej, niektóre zawierają wbudowany pojemnik do zbierania soku i oferują rożki różnej wielkości do przenoszenia małych (limonki i cytryny) i dużych (pomarańcze) owoców cytrusowych.
Podczas procesu wyciskania nie generuje się ciepło i to w obu przypadkach (ręcznym i elektrycznym), więc zachowana jest wysoka jakość soku. Zwykle są małe i przenośne, dlatego nie zajmują dużo miejsca na ladzie kuchennej. Warto również zauważyć, że nie są to wyciskarki praktyczne, zwłaszcza jeśli chcesz wyciskać duże ilości soku cytrusowego - ponieważ wyciskać możesz tylko z jednej połowy danego owocu cytrusowego na raz. Sokowirówki poziome i pionowe to terminy kojarzone głównie z sokowirówkami odśrodkowymi i tzw. “żujkami”, a główna różnica między nimi polega na konstrukcji komór. Ze względu na charakter technologii wyciskania i siły odśrodkowej, wszystkie odśrodkowe sokowirówki są zwykle pionowymi sokowirówkami, podczas gdy wyciskarki są dostępne zarówno w wersji poziomej, jak i pionowej. Jaka jest między nimi różnica?
W poziomych wyciskarkach do wyciskania ślimak jest umieszczony poziomo w cylindrycznym plastikowym pojemniku, zwanym bębnem. Produkty (owoce i warzywa) trafiają do wyciskarki przez pionową rynnę zasypową - zwykle popychasz je tzw. “popychaczem”, a następnie są one wciągane do bębna przez obracający się ślimak w celu przetworzenia. W wyciskarkach pionowych ślimak jest ustawiony pionowo, podobnie jak rynna zasypowa w tak zwanej misce do wyciskania zamiast bębna. Umieszczasz w niej produkty i popychasz je popychaczem, gdzie są wciągane do miski wyciskarki przez obracający się ślimak w celu przetworzenia. Jakie są wady i zalety takiego rozwiązania? Poziome wyciskarki do soków mogą dobrze wyciskać sok z zielonych warzyw liściastych, takich jak trawa pszeniczna, i zwykle mają dodatkowe przystawki, które oferują dodatkowe funkcje wyciskania, takie jak mielenie i robienie masła orzechowego.
Ich główny problemem jest to, że są duże i chcąc nie chcąc zajmują dużo miejsca na blacie kuchennym. Poza tym, dłużej przetwarzają produkty i wymagają więcej pracy przygotowawczej ze względu na wąską rynnę. Z kolei wyciskarki pionowe mają niewielką powierzchnię i bardziej kompaktową konstrukcję, co czyni je preferowanym wyborem, jeśli masz ograniczoną przestrzeń na blacie. Soki są zdrowe, mocne, zachowują wszelkie witaminy i mikroelementy, ale słabo radzą sobie z mieleniem warzyw i zacinają się przy zielonych liściach. Są szybsze, przez co idealnie nadają się do codziennego wyciskania soku i mają dużą rynnę. Zwykle są jednak wysokie, dlatego czasami mogą nie zmieścić się pod szafkami kuchennymi (oczywiście, jeśli te są nisko zawieszone nad blatem kuchennym). Są generalnie mniej wszechstronne i nieco trudniejsze w montażu i czyszczeniu.
Sokowirówki są dostępne w różnych rozmiarach, wadze i wzorach, więc przy podejmowaniu decyzji należy pamiętać o zwłaszcza o wygodzie płynącej z ich użytkowania. Jeśli masz ograniczoną przestrzeń kuchenną, wybierz kompaktowe sokowirówki, ponieważ zajmują mniej miejsca niż nieporęczne duże modele i z całą pewnością będą łatwiejsze do przechowywania. Zwróć też uwagę na wagę. Niektóre sokowirówki są ciężkie (ważą ponad 10 kilogramów!), przez co trudno je przenosić. Warto rozważyć lekką jednostkę, którą można łatwo podnosić i przenosić bez większego wysiłku, zwłaszcza jeśli będziesz jej często używać. Dodatkowo powinieneś upewnić się, że wybrana sokowirówka ma jakieś antypoślizgowe nóżki wyposażone w gumowe podkładki lub przyssawki. Pomoże to zapewnić stabilność podczas wyciskania, ponieważ większość sokowirówek ma tendencję do poruszania się lub trzęsienia podczas pracy, szczególnie podczas przetwarzania twardszych produktów.