Co nas wyróżnia ?

Co mówią o nas zadowoleni klienci:

gazowe Ravanson

Znaleziono 2 towarów.

Lista 1-20 z 2 towarów
Aktywne filtry

Płyty grzejne gazowe

Dzięki natychmiastowej kontroli temperatury płyta gazowa pozwala uchwycić wszystkie smaki ulubionych potraw. Dzięki różnorodnym wykończeniom - do wyboru emaliowane, szklane i ze stali nierdzewnej - nie tylko się na nich dobrze gotuje, ale także i patrzy, ponieważ świetnie wyglądają. Ale wybierając jeden z nich, musisz wziąć pod uwagę coś więcej niż tylko wydajność gotowania i ładne wykończenie. Zanim zdecydujesz się na zakup płyty gazowej, będziesz musiał odpowiedzieć na pytania. Jak działają płyty gazowe? Czy masz gaz z sieci? Jakiego rodzaju palników potrzebuję? Kto może zainstalować płytę gazową? Jak ją czyścić i na co zwracać uwagę przed zakupem? Będziesz musiał także dowiedzieć się nieco o znaczeniu zaniku płomienia, rozmiarze płyty, układów palników, regulacji wysokości płomienia podczas instalacji oraz kosztów całej instalacji. Zacznijmy od początku - jak działają płyty gazowe?

Płyty gazowe wykorzystują elektroniczny układ zapłonowy, który po włączeniu palnika wytwarza iskrę (słyszalny odgłos klikania), tworząc niebieski płomień. Obracanie pokrętła sterującego pozwala kontrolować, ile gazu, który dociera do palnika. Im wyżej skręcisz, tym więcej gazu zostanie uwolnione i tym większy jest płomień. Jeśli budujesz lub myślisz o zmianie z płyty ceramicznej na gazową, pierwszą rzeczą jaką powinieneś sprawdzić to, czy w miejscu Twojego zamieszkania dostępny jest gaz sieciowy. Jeśli tak nie jest, pozostają Ci inne sposoby - np. płyta ceramiczna lub indukcyjna. Jeśli twoje serce jest nastawione na gaz, wiele z dostępnych w sklepach modeli ma możliwość korzystania z butli LPG, jednak musisz pamiętać, że będzie to droższe niż gaz pobierany z sieci, aczkolwiek i tak tańsze od prądu. Znaczenie zaniku płomienia? Podczas gdy płyty gazowe imponują natychmiastową kontrolą ciepła, niektóre nie zapewniają dostatecznie dużo bezpieczeństwa. Nie testujemy ani nie zalecamy żadnej płyty gazowej, która nie jest wyposażona w zabezpieczenie przed awarią płomienia.

Co to jest urządzenie powodujące zanik płomienia? Jest to urządzenie, które oznacza, że ​​gaz automatycznie się wyłączy lub ponownie zapali, jeśli płomień zgaśnie. Ta funkcja powinna być standardowym wyposażeniem, ale niestety nie wszystkie modele są w to wyposażone. Jeśli płomień zgaśnie, gaz może ulotnić się cicho i niewidocznie, gromadząc się w pomieszczeniu, dlatego nowe modele sprzedawane od niedawna wymagają urządzenia zapobiegającego zanikowi płomienia. Polskie normy dotyczące gazowych płyt kuchennych wymagają, aby wszystkie palniki na płycie kuchennej były wyposażone w urządzenie zabezpieczające przed płomieniem. Ta zmiana jest ważną inicjatywą w zakresie bezpieczeństwa. Obecnie wszystkie nowe produkty, które są produkowane i sprzedawane na rynku Polskim, muszą mieć urządzenia zabezpieczające przed płomieniem zamontowane na wszystkich gazowych palnikach. A jak mogę sprawdzić, czy nie doszło do zerwania płomienia? Poszukaj dwóch małych prętów wystających obok palnika (jeden służy do zapłonu, a drugi wykrywa płomień). Jednak modele, które automatycznie zapalają się ponownie, mają obie funkcje zintegrowane w jednym urządzeniu, więc będą mieć tylko jeden pręt obok palnika. Dla pewności sprawdź specyfikacje lub zapytaj w sklepie.


Płyty grzejne gazowe - czy rozmiar ma znaczenie?

Preferujesz płytę o kształcie kwadratowym czy prostokątnym? Upewnij się, że na płycie będzie wystarczająco dużo miejsca, aby zmieścić płytę kuchenną, a także przestrzeń wentylacyjną pod spodem. Koniecznie sprawdź specyfikację płyty grzewczej - istnieją minimalne wymagania dotyczące odległości dla dna szafek lub wyciągu kuchennego nad płytą grzewczą. Płyty gazowe są dostępne w szerokościach 60, 70, 80 i 90 cm, więc wybór odpowiedniego rozmiaru dla Twojej kuchni będzie zależał od miejsca na kuchennym blacie, wielkości okapu nad płytą oraz liczby potrzebnych palników. Rozważając liczbę potrzebnych palników, zastanów się, czy będą do nich pasować Twoje garnki, patelnie i rondle. Gotowanie na 60-centymetrowej płycie gazowej z 4 palnikami pozwoli na wygodne umieszczenie tylko 3 garnków, dostęp do niektórych palników może być utrudniony ze względu na bliskość innych palników lub rozmiar naczynia. Jeśli nie jesteś ograniczony wielkością, masz elastyczną przestrzeń na blacie i używasz większych naczyń, rozważ płytę gazową 5-palnikową o rozmiarze 80–90 cm -  z dodatkowym palnikiem do woka umieszczonym z dala od innych palników lub umieszczonym pośrodku. Pozwala to na wygodne dopasowanie innych naczyń. Zmniejszy to także ograniczenia podczas korzystania z innych palników. Jakiego rodzaju palników potrzebujesz?

Palnik na woki charakteryzuje się intensywnym, szybkim przepływem gazu, tudzież płomienia. Dzięki temu, palniki te wydają się być odpowiednie do smażenia na patelni i szybkiego gotowania, ponieważ nagrzewają się szybciej niż duży palnik. Najlepiej nadają się do garnków, bardzo dużych patelni i woki z okrągłym dnem. Duże palniki  nadają się do większości zastosowań, takich jak smażenie, gotowanie makaronu i ziemniaków. Najlepsze do większych patelni lub garnków z powłoką nieprzywierającą. Unikaj wysokich temperatur podczas gotowania w naczyniach z powłoką nieprzywierającą. Średnie palniki są odpowiednie do przygotowywania potraw, które wymagają szybkiej reakcji na zmiany temperatury, takich jak gotowanie ryżu lub gotowanie zapiekanek i zup, ponieważ składniki należy początkowo podgrzać do wysokiej temperatury, a następnie zredukować do bardzo małego gotowania na wolnym ogniu. Palniki do gotowania na wolnym ogniu nadają się do delikatnych rzeczy, takich jak robienie sosów, topienie masła i czekolady. Nadają się najlepiej do wykorzystania na nich mniejszych patelni i garnków. Musisz również rozważyć położenie i układ palników oraz ich rozmiar w stosunku do używanych garnków i patelni. Zawsze szukaj palników rozmieszczonych w sporych od siebie odstępach, dzięki czemu będziesz mógł używać wielu garnków jednocześnie.


Płyty grzejne gazowe - na co zwrócać uwagę podczas zakupu?

Przede wszystkim na łatwe i komfortowe sterowanie. Pokrętła sterujące powinny być dobrej wielkości - najlepiej z poprzeczką, aby były łatwe do uchwycenia i wyraźny wskaźnik. Kontrolki nie powinny być umieszczane zbyt blisko podstawek lub palników. Wszelkie etykiety powinny być “wdrukowane” lub “nadrukowane” na powierzchnię płyty, a nie klejone. Klejone etykiety przylegają do powierzchni, ale z biegiem czasu mogą blaknąć, a także zniszczą się, gdy będziesz używać zbyt ostrych środków czyszczących, podczas gdy te “nadrukowane” są i będą na powierzchni zawsze -  czuć różnicę. Poza tym, zwróć uwagę na powierzchnię płyty grzejnej. Poszukaj powierzchni łatwej do czyszczenia, która po ugotowaniu pozostawia minimalne osady brudu. Płyta kuchenna powinna być w stanie zatrzymać wycieki z garnków. Niektóre kuchenki gazowe mają obszar do wychwytywania wycieków i często znajduje się on między palnikami (aby powstrzymać wycieki) podczas gdy inne (szczególnie te z ceramicznym blatem) nie zatrzymują w żaden sposób wycieków. Palniki jednoczęściowe i wystające nasadki palników poza rzeczywistą głowicą palnika są łatwiejsze do czyszczenia i konserwacji.

Stojaki lub podstawki pod patelnie powinny leżeć płasko i stabilnie na płycie. Te z gumowymi nóżkami rzadziej się poruszają i nie rysują powierzchni. Nitownice bez dużych szczelin umożliwiają przesuwanie patelni po płycie bez ich podnoszenia. Większość płyt kuchennych jest dostarczana z nieporęcznymi, ciężkimi żeliwnymi podstawkami, dlatego lepiej jest znaleźć te emaliowane, ponieważ są znacznie łatwiejsze do czyszczenia. Podstawki ze stali nierdzewnej mogą łatwo plamić, więc ich unikaj. Niektóre płyty mają podstawkę dla każdego palnika - nie będziesz w stanie przesuwać garnków wokół tych płyt, ale są one znacznie lżejsze do podniesienia i z łatwością zmieszczą się w zlewie kuchennym. Jak czyścić płytę gazową? Pierwszą zasadą czyszczenia płyty gazowej jest jak najszybsze usunięcie wszelkich wycieków, ponieważ zatkane palniki mogą powodować słaby przepływ gazu i nierównomierne ogrzewanie. Kiedy zaschną są niezwykle trudne do wyczyszczenia.

Czyszczenie płyty gazowej może być żmudne, zwłaszcza przy tak wielu elementach. Żeliwne podstawki mogą być ciężkie i niewygodne do czyszczenia w zlewie domowym, a na powierzchni płyty kuchennej mogą być widoczne smugi i zadrapania. Jeśli podoba Ci się wygląd stali nierdzewnej, wybierz powłokę odporną na odciski palców, ponieważ jest ona mniej podatna na powstawanie smug i sprawia, że ​​wycieranie rozlanych plam jest trochę łatwiejsze. Powierzchnie pokryte emalią są znacznie łatwiejsze do czyszczenia i nie wykazują śladów palców ani smug. Powierzchnie szklane mogą wykazywać smugi i mogą wymagać środka do czyszczenia ceramiki. Ciepła woda z mydłem i ściereczka z mikrofibry to wszystko, czego potrzebujesz na większości powierzchni gazowych. Pokrętła sterujące można zdjąć i umyć w ciepłej wodzie z mydłem. Należy uważać, aby nie szorować ani nie używać żrących chemikaliów podczas czyszczenia powierzchni lub elementów sterujących z przyklejonymi etykietami, ponieważ z czasem mogą one wyblaknąć i zetrzeć się. Czyszczenie podstawek żeliwnych, emaliowanych i ze stali nierdzewnej może wymagać namoczenia, jeśli pozostałości zostały przypieczone. 

Należy moczyć trójnogi w zlewie gorącą wodą z mydłem. Jeśli na żeliwnych podstawkach są przypalone pozostałości, może być potrzebny środek do usuwania tłuszczu i czyścik (unikaj wkładania ich do zmywarki, ponieważ mogą rdzewieć). Szukaj podstawek, które mają gładką powierzchnię dla łatwiejszego czyszczenia. Czyszczenie palników jest bardzo ważne, aby zapobiec zatykaniu się otworów palnika i nierównomiernemu przepływowi gazu. Palniki są zwykle wykonane z aluminium, dlatego należy unikać czyszczenia ich sodą wodorowęglanową i octem, ponieważ może to spowodować odbarwienie metalu. Najlepiej jest namoczyć je w ciepłej wodzie z mydłem, i używając miękkiej szczoteczki lub spinacza do papieru, usunąć resztki jedzenia z małych otworów w palnikach. Żeliwne zaślepki palników mogą plamić, ale pozostałości z czasem wypalą się. Unikaj aluminiowych obudów podstawy palników, ponieważ są one praktycznie niemożliwe do wyczyszczenia, gdy przylepiają się do nich pozostałości i przypalą się. Na koniec dobrze wysusz części, zwłaszcza palniki, w przeciwnym razie płomień gazu może płynąć nierównomiernie. Suszenie zapobiega również rdzewieniu żeliwnych podstawek.