Baterie kuchenne
Nie ulega wątpliwości, że kuchnia jest miejscem, gdzie przeciętnie spędzamy najwięcej czasu. Głównie przez fakt, że przygotowujemy tam potrawy do jedzenia. Co jednak istotne, kuchnia stała się miejscem, albo zawsze była, miejscem spotkań, wielu dyskusji, miejscem gdzie często podejmowaliśmy ważne w życiu decyzje, bez względu na to czy działo się to przy kuchennym stole, blacie czy gdziekolwiek indziej. Nie ma znaczenia czy konsumowaliśmy wtedy posiłek czy nie. Trzeba powiedzieć jasno - kuchnia to magiczne pomieszczenie. I absolutnie nie chodzi tu o żadne elementy spirytystyczne.
Skoro więc spędzamy większość naszego czasu w kuchni - oczywiście, wtedy gdy przebywamy w domu i nie wliczając w to sypialni, gdzie odpoczywamy, śpimy - to powinniśmy dokonać wszelkich starań, by przebywanie w tym “magicznym” pomieszczeniu nie kojarzyło nam się z czymś złym, negatywnym, ciągłym zdenerwowaniem na urządzenia, które są awaryjne i za często psują się. Jesteśmy ciekawi czy zauważyliście, z czego najczęściej w kuchni korzystamy? Z armatury. Ze zlewu, w którym zmywamy brudne naczynia. Żeby jednak zmywać naczynia, potrzebna jest do tego zmywarka lub - myśląc bardziej tradycyjnie, a może i oszczędniej - bateria kuchenna. Jest to często bardzo niedoceniany element w każdej kuchni.
Temat zakupu baterii kuchennej traktujemy troszkę po macoszemu, ponieważ uważamy, że jest to tylko element niejako dekoracyjny, a każdy z dostępnych na rynku modeli, spełnia jedną podstawową funkcję - zwalnia odpowiednie blokady w zaworach i wężach, dając nam natychmiastowy dostęp do ciepłej lub zimnej wody. Kupujemy więc jeden z najtańszych modeli, a później wściekamy się, że coś nie działa, że szybko się rysuje, że odpryskuje lakier itd. Naprawdę można wymieniać długo. Pamiętajmy, że cena odzwierciedla w większości przypadków jakość wykonania danego produktu i nie inaczej jest w przypadku baterii kuchennych.
Poza tym, dzisiejszy rynek baterii kuchennych, dzięki postępowi w technice, przeszedł ewolucję, albo i nawet niewielką rewolucję. Wmówiono nam, że zmywarki to najlepszy sposób oszczędzania wody, wydatków na wodę oraz nasz czas. O ile, co do oszczędności wody, czasu przeznaczanego na zmywanie, nie można mieć żadnych zastrzeżeń, o tyle w przypadku ogólnych oszczędności wynikających z posiadania zmywarki można mieć pewne uzasadnione wątpliwości. Czemu? Ponieważ zmywarka to już na początku duża inwestycja, która zwróci się dopiero po długich miesiącach, jak nie kilku latach, a nie zapominajmy o tym, że zmywarka do działania potrzebuje energii elektrycznej, a także detergentów, które są droższe od zwykłego płynu do naczyń.
Uwzględnijmy także to, że jeśli posiadasz zmywarkę to i tak nie unikniesz tematu zakupu baterii kuchennej czy zlewozmywaku - w tym miejscu skupimy się na tym pierwszym. Warto więc zastanowić się nad zakupem odpowiedniej baterii kuchennej, w czym oczywiście chcemy ci pomóc. Dlatego też zapraszamy na dalszą lekturę tekstu, która zajmie góra pięć minut czasu, a “uzbroi” cię w wiedzę, pomocną w podjęciu właściwej decyzji zakupu - uwzględniając własne potrzeby i możliwości, choćby w kwestii ustalenia budżetu.
Baterie kuchenne - historia powstania
Bateria kuchenna jest prawdopodobnie najczęściej stosowanym elementem w każdej kuchni na świecie. Szacuje się, że przeciętna rodzina korzysta z baterii kuchennej średnio ponad 40 razy dziennie. Tak wynika z raportu firmy KWC. Dlatego sensownie jest zastanowić się nad zakupem konkretnej/dobrej/potrzebnej baterii kuchennej, a także nad tym jaką baterię wybrać by odpowiadała aranżacji kuchennej, stylu życia i by wytrzymała lata użytkowania jej.
Baterie kuchenne sięgają czasów starożytnych i dlatego mają długą historię, zapewniając tym samym wygodny dostęp do wody dla wielu domów. Typowy kran może wytrzymać dekadę, a nawet ciut dłużej. Kiedyś wytrzymywały lata, dziesiątki lat, ale tylko dlatego, że ich wykończenie było inne, trwalsze. Podczas gdy w dzisiejszych czasach baterie oparte na plastiku i cynku dociągają żywota zaledwie w ciągu 4-5 lat. Dlatego upewnij się, że bateria kuchenna jest zbudowana z odpowiednich, trwalszych materiałów, przez co wytrzyma dłużej, zachowując przy tym piękne wykończenie i to bez konieczności użycia materiałów ściernych ani amoniaku.
Starożytni Rzymianie w 1000 roku p.n.e używali srebrnych kranów. W 1700 roku p.n.e minojskie miejsce Knossos posiadało terakotową rurę, która pompowała wodę do fontanny. W średniowieczu kuchnie stanowiły centralną część domu i wokół niej obracało się prawie całe życie, także życie towarzyskie - podobnie jak to ma miejsce w dzisiejszych czasach. Dopiero w 1845 roku pierwszy zakręcany mechanizm kranowy został wykonany przez firmę “Gust and Chimes”. W 1937 roku niejaki Alfred Moen wynalazł jednoręczny kran, który miesza zimną i gorącą wodę, zanim ta opuści „armaturę”. Wpadł na ten pomysł po poparzeniu sobie rąk dwuchwytowym kranem konwekcyjnym - jednym na zimną, a drugim na gorącą wodę.
Dopiero wtedy wpadł mu do głowy pomysł, że powinien być jakiś sposób na to, by korzystając z kranu nie poparzyć się, poprzez kontrolę temperatury wody. Wymyślił więc teorię jednoczesnego kontrolowania temperatury i masy wody w jednym kranie. Kontynuował pracę nad zaprojektowaniem odpowiedniej baterii od 1940 do 1945 roku, a następnie sprzedał swój pierwszy “jednoręczny kran” w 1947 roku. Do 1959 roku wszystkie jednoręczne baterie Alreda Moena były w prawie każdym domu.
Z kolei w 1945 roku Landis H. Perry stworzył pierwszy zawór kulowy, który pozwolił połączyć objętość/masę wypuszczanej wody i mieszanie jej temperatury, jednocześnie chcąc uzyskać jakiś prosty sposób uszczelniający całą konstrukcję. Perry sprzedał swój patent Alexowi Manoogianowi, który z kolei zaczął sprzedawać gotową już baterię “Delta” w 1954 roku. Bateria ta obejmowała połączone pomysły Moena i Perry'ego i była prawdziwym rynkowym hitem. W 1958 roku, dzięki sprzedaży baterii Delta, Alex mógł pochwalić się zarobkiem sięgającym ponad milion dolarów. W latach 70-tych Wolverine Brass wynalazł ceramiczny “dysk”, który pomaga kontrolować przepływ wody. Od tego czasu dysk zmieniał się kilkakrotnie, aby zwiększyć opór i wydajność. Dziś mamy możliwość korzystania z pomysłów, jak widać, z całkowicie różnych od siebie wynalazców, które połączone dają to, co widzimy i nazywamy dziś - baterią kuchenną. Rozwój w tak krótkim czasie świadczy jedynie o tym, że będzie dalej rozwijać się lub ewoluować w przyszłości.
Twoja kuchnia to Twoje centrum dowodzenia
Przygotowanie na noc spaghetti. Kąpiel dziecka. Podlewanie kwiatów. Nie powinno dziwić, że w kuchni spędzasz więcej czasu niż w jakimkolwiek innym pomieszczeniu w domu. Od wyboru wykończenia do rozpoczęcia instalacji, jest tak wiele rzeczy do rozważenia przy wyborze następnej lub nowej baterii kuchennej.
Obecnie najczęściej używanymi bateriami w domach są baterie miedziane, metalowe, ceramiczne i ze stali nierdzewnej. Co ciekawe, baterie stworzone z metalu są coraz rzadziej spotykane w gospodarstwach domowych - a pamiętajmy, że czasy ich powstania sięgają średniowiecza - ze względu na ich udokumentowaną,przez różnego rodzaju badania, ekspertyzy czy naukowców, szkodliwość dla zdrowia człowieka i - co najbardziej ciekawe - wpływu na jego dobre samopoczucie.
Kilka ciekawych uwag/porad na temat materiału z jakiego zbudowane są baterie kuchenne:
Chociaż krany ceramiczne i ze stali nierdzewnej mają swoje zalety, są one zwykle droższe, ponieważ są trudniejsze w produkcji (obróbce materiału), a koszt materiału potrzebny do ich produkcji też jest wyższy niż w przypadku innych materiałów, jak choćby miedź.
1. Aluminium wykorzystywane w sektorze wodno-kanalizacyjnym to głównie aluminium, jednak kwota baterii odzwierciedla rzeczywistą zawartość tego materiału w baterii kuchennej. Im bardziej “skomplikowana zawartość” aluminium, im większa jego gęstość i większa waga, tym droższa jest bateria
2. “Kran” z metalu/miedzi/cynku jest o wiele łatwiejszy w masowej produkcji. Jednakże baterie te posiadają w sobie bardzo dużo cynku. Bateria cynkowo-metalowa wpływa na zdrowie człowieka (jest szkodliwa), a poza tym nie jest zbyt trwała. W obecnych czasach stop cynku może być używany w uchwycie baterii.
3. Ponieważ procedura powlekania cynkiem metalicznym jest dość “dojrzała” (to prawdziwe muzeum historii), kilku producentów specjalnie, a nawet z premedytacją, podnosi ciężar baterii cynkowo-metalowej, tak by trudniej było odróżnić ją od tej wytwarzanej z miedzi - waga i wygląd się zgadza, ale nie dajmy się zwieść. Dlatego dla własnego dobra, zdrowia i samopoczucia sugerujemy zakup baterii, która przeszła ważną ocenę, testy, badania i posiada certyfikat agencji oceniającej.
4. Baterie ceramiczne mają pewną przewagę, niejako zaletę, w porównaniu z innymi rodzajami baterii - całkowity brak rdzy. Ponieważ obudowa baterii jest również ceramiczna, można ją łączyć z innymi elementami wystroju, ze świadomością artystyczną wyrobów ceramicznych i podkreśleniem luksusowego temperamentu kuchni.
5. Bateria ze stali nierdzewnej nie zawiera ołowiu i jest bardziej odporna na kwasy, zasady, rdzę i wydzielanie szkodliwych materiałów oraz nie zanieczyszcza zasobów wody w kranie. Wystarczy wypolerować jej powierzchnię, aby odsłonić rzeczywisty kolor stali nierdzewnej, odsłonić jej srebrno-biały połysk zamiast rdzy.
6. Poza tym, stal nierdzewna jest znacznie twardsza od aluminium, a dzięki temu bardziej wytrzymała. Z pewnością bateria wykonana ze stali nierdzewnej lub ceramiki, będzie nam służyć o wiele, wiele dłużej, niż inne, wykonane z mniej trwałego lub nawet niebezpiecznego dla zdrowia materiału.
Rodzaje baterii kuchennych
Chociaż istnieją dwa główne typy kranów zlewozmywakowych, jednouchwytowe i dwuręczne, można również znaleźć szereg modeli zaprojektowanych do określonych zastosowań, takich jak napełnianie garnków na płycie kuchennej.
Baterie jednouchwytowe: Jeśli zastanawiasz się nad baterią jednouchwytową, sprawdź odległość od tylnej listwy lub parapetu, ponieważ obrót klamki może uderzyć w cokolwiek za nią. Jeśli masz dodatkowe otwory do zlewu, możesz kupić oddzielną dyszę natryskową lub dozownik mydła. Zalety: Baterie z jedną rękojeścią są łatwiejsze w użyciu i montażu oraz zajmują mniej miejsca niż baterie z dwoma uchwytami. Wady: Mogą nie pozwalać na tak precyzyjną regulację temperatury, jak w przypadku baterii z dwoma uchwytami.
Baterie dwuuchwytowe: Ta tradycyjna konfiguracja ma oddzielne uchwyty na gorącą i zimną wodę - znajdują się po lewej i prawej stronie baterii. Baterie dwuuchwytowe mają uchwyty, które mogą być częścią podstawy lub montowane oddzielnie, a opryskiwacz/kran jest zwykle oddzielny. Zalety: Dwa uchwyty mogą pozwolić na nieco bardziej precyzyjną regulację temperatury niż bateria z jednym uchwytem. Wady: Bateria z dwoma uchwytami jest trudniejsza do zainstalowania. Do regulacji temperatury potrzebujesz obu rąk.
Wysuwane i opuszczane baterie (na wężu, tzw. Pull-Out & Pull-Down): bateria wysuwa się lub opuszcza z jednouchwytowej głowicy na wężu. Przeciwwaga ułatwia schowanie węża i baterii. Zalety: Wyciągana bateria przydaje się podczas płukania warzyw lub samego zlewu. Wąż powinien być wystarczająco długi, aby sięgał do wszystkich rogów zlewu. Wady: jeśli masz mały zlew, możesz nie potrzebować tej funkcji.
Baterie bez użycia rąk (bezdotykowe): Najlepsze modele mają aktywator z przodu baterii, dzięki czemu łatwo go zlokalizować. Poszukaj opcji przełączenia na sterowanie ręczne, po prostu przesuwając ruchomy panel, aby zakryć czujnik. Zalety: wygoda i czystość. Woda jest aktywowana przez czujnik ruchu, więc jeśli masz zajęte lub zabrudzone ręce, nie musisz dotykać urządzenia. Wady: Niektóre modele ukrywają aktywator w dolnej lub tylnej części kranu, co utrudnia ich znalezienie, gdy masz zajęte lub brudne ręce. Inne będą wymagały od użytkownika dotknięcia “kranu”, aby woda swobodnie zaczęła płynąć, a następnie będzie on musiał umyć dotknięte miejsce.
Baterie do napełniania garnków: Często spotykane w kuchniach restauracyjnych, krany do napełniania garnków są teraz skalowane do użytku domowego. W pobliżu pieca są instalowane urządzenia do napełniania garnków, a montuje się je najczęściej na blacie lub na ścianie. Mają przegubowe ramiona, które można złożyć, gdy nie są używane. Zalety: Łatwość i wygoda. Napełnianie dużego garnka bezpośrednio w miejscu, w którym będziesz gotował, co oznacza koniec noszenia ciężkich garnków po kuchni. Wady: Musi być podłączony do źródła wody za kuchenką lub płytą gazową. Jeśli nie jesteś wielkim i profesjonalnym kucharzem, możesz nie potrzebować lub właściwie w ogóle nie używać tej baterii, a jak już będziesz to niezwykle rzadko.
Baterie barowe: Wiele zaawansowanych nowoczesnych projektów kuchni obejmuje mniejsze, dodatkowe zlewozmywaki, które mogą zwolnić miejsce przy głównym zlewie i ułatwić przygotowywanie posiłków, mycie warzyw, zwłaszcza jeśli w kuchni jest więcej niż jedna osob (kucharz). Zalety: Możliwość podłączenia bezpośrednio do dystrybutora z natychmiastową gorącą wodą lub dystrybutora zimnej wody filtrowanej. Wady: Zastanów się, czy będziesz korzystać z tej funkcji.
Baterie kuchenne - ceny poszczególnych modeli
Cena baterii kuchennej zależy od bardzo wielu czynników. Od skomplikowanego projektu, trudności w produkcji, jej kształtu, materiału z jakiego jest wykonana, stylu jaki wyraża, funkcjonalności jaką posiada, a na możliwościach i jej trwałości skończywszy. Od konsumenta, czyli Ciebie, zależeć będzie, jaki rodzaj/typ i model będzie pasował do wnętrza i aranżacji kuchni. Przy ustalaniu ceny weź również pod uwagę instalację baterii. Pamiętaj, że niektórych elementów potrzebnych do montażu/instalacji nie będzie w pudełku z baterią.
Analogicznie jak przypadku urządzeń na baterie (np. zabawek), gdzie producent zwyczajnie nie dodaje baterii (np. tak zwanych “paluszków”) do zestawu. Natomiast wielu producentów dołącza do zestawu napowietrzacze o niskim przepływie wody - zupełnie za darmo. Gdyby jednak zdarzyło się, że producent nie dołączył go do zestawu, a Ty jednak bardzo go chcesz (niby mała rzecz, a oszczędność na wodzie spora), to bez obaw zakupisz go w naszym sklepie za naprawdę niewielkie pieniądze.
Oto krótki przykład różnic w cenach baterii kuchennych:
Ceny baterii kuchennych z jednym otworem:
Najtańsze modele kosztują: około 100 złotych.
Ceny modeli klasy średniej wahają się: od 200 do 500 złotych .
Najdroższe modele mogą kosztować nawet: ponad 1000 złotych .
Ceny baterii kuchennych z podwójnym otworem:
Najtańsze modele kosztują: około 100 złotych.
Ceny modeli klasy średniej wahają się: od 200 do 500 złotych.
Najdroższe modele mogą kosztować nawet: ponad 1000 złotych.
Ceny baterii kuchennych z wężem (wyciąganych):
Najtańsze modele kosztują: około 400 złotych.
Ceny modeli klasy średniej wahają się: od 500 do 750 złotych.
Najdroższe modele mogą kosztować nawet: ponad 1000 złotych.
Ceny baterii kuchennych naściennych:
Najtańsze modele kosztują: około 400 złotych.
Ceny modeli klasy średniej wahają się: od 500 do 700 złotych.
Najdroższe modele mogą kosztować nawet: ponad 1000 złotych.
Ceny baterii mostkowych w kuchni:
Najtańsze modele kosztują: około 120 złotych.
Ceny modeli klasy średniej wahają się: od 400 do 800 złotych.
Najdroższe modele mogą kosztować nawet: ponad 1000 złotych.
Ceny baterii kuchennych z wodospadem:
Najtańsze modele kosztują: około 150 złotych.
Ceny modeli klasy średniej wahają się: od 300 do 400 złotych .
Najdroższe modele mogą kosztować: nawet 800-1000 złotych.
Ceny baterii bezdotykowych i dotykowych:
Najtańsze modele kosztują: około 400-500 złotych.
Ceny modeli klasy średniej wahają się: od 500 do 1000 złotych.
Najdroższe modele mogą kosztować nawet: ponad 1000-2000 złotych.
Baterie kuchenne - co warto jeszcze wiedzieć?
Twarde wykończenia są powszechne we wszystkich, oprócz w tych najtańszych, modelach baterii kuchennych. Zewnętrzne części niektórych kranów są bombardowane naładowanymi atomami metalu, które wiążą się chemicznie z powierzchnią metalu nieszlachetnego w procesie zwanym “fizycznym osadzaniem z fazy gazowej” lub PVD. Różne metale nadają różne wykończenia, w tym nikiel i brąz. Wykończenia PVD oparły się najlepszym próbą zarysowania, ale substancje powodujące rdzę, takie jak środki do czyszczenia odpływów, mogą je lekko poplamić. Chrom pozostaje wciąż popularnym wykończeniem i jest również uznawany za dość trwały, ale wytrzymała podkładka do szorowania może go zarysować. Szczotkowana stal nierdzewna nie wykazuje natomiast tyle zadrapań ani plam, które łatwo zobaczysz na wykończeniach z chromu. Brąz oferuje za to rustykalny wygląd.
Dopasuj baterię do liczby otworów montażowych
Większość zlewozmywaków ma otwory montażowe wywiercone fabrycznie na baterie, czy inne akcesoria, takie jak spraye lub dozowniki na mydło. Jeśli nie planujesz wymiany zlewu, musisz dopasować/kupić taką baterię, która z powodzeniem zakryje otwór/otwory w zlewie - zawsze istnieje też możliwość nałożenia nakładki, która zakrywa w całości otwór/otwory. Nie warto jednak rozglądać się za modelem, który wymaga więcej otworów niż posiada zlew. Próba wywiercenia dodatkowych otworów w istniejącym zlewie lub blacie, nie jest dobrym pomysłem.
Style i kształty
Baterie z prostą nasadką są kompaktowe i często niedrogie. Modele z “gęsią szyją” mają większe “prześwity”, przez co mogą powodować rozpryskiwanie wody, szczególnie gdy zlew jest płytki. Niezależnie od wybranego stylu, upewnij się, że “główka” baterii wychyla się na tyle, aby dosięgnąć całego zlewu, zwłaszcza jeśli masz zlew szeroki lub dwukomorowy. Zachowaj również proporcjonalność kranu - duży zlew może wyglądać dziwnie z małym “kranem”.
Instalacja i naprawa
Wymiana baterii i zlewu w tym samym czasie jest dużo łatwiejsze, ponieważ baterię można zainstalować w zlewie lub w blacie przed zamontowaniem zlewu. Złączki, które można dokręcić wcześniej śrubokrętem, również usprawniają cały proces montażu. Dłuższe wężyki, doprowadzające wodę umożliwiają wykonanie połączeń niżej w szafce zlewozmywakowej. Chociaż producenci gwarantują, że ich modele nie będą przeciekać, to wiele zależy od umiejętności i doświadczenia osoby, która będzie montować/instalować baterię, ponieważ instrukcja montażu jest zazwyczaj bardzo skromna.
Baterie kuchenne - dodatkowe funkcje i możliwości
Baterie kuchenne, oprócz swoich podstawowych możliwości, mają także różnego rodzaju funkcje, które często bardzo ułatwiają pracę z nimi - przyśpieszają proces mycia lub znacznie go upraszczają, o ile można tak w ogóle napisać. W każdym razie są to dodatki, a więc nie jest to coś niezbędnego, co każdy z nas powinien mieć w swojej kuchni. Jednak ostatecznie to od użytkownika, jego preferencji i potrzeb, będzie zależeć czy będą to elementy, na które będzie zwracać uwagę podczas wyboru baterii.
Selektor rozpylania / strumienia
Przyjazne dla palców przyciski umieszczone na górze lub z boku głowicy natryskowej umożliwiają łatwe przełączanie między opryskiwaniem a strumieniem. Przycisk powinien pozostać w tym samym trybie przez cykle włączania / wyłączania lub do ponownej zmiany ustawienia.
Spray boczny
Jeśli masz baterię z jednym lub dwoma uchwytami, a zlew ma dodatkowe otwory (zwykle są one zakryte okrągłym metalowym korkiem), możesz rozważyć dodanie bocznego spryskiwacza do zlewu. Instalacja jest prosta, a instrukcje są szeroko dostępne w Internecie.
Ustawienie temperatury
Chociaż nie jest to widoczna funkcja, niektóre baterie jednouchwytowe są zaprojektowane do utrzymywania określonej temperatury wody nawet po zakręceniu baterii. Jest to szczególnie wygodne, gdy używasz kranu w częstych odstępach czasu i nie chcesz regulować temperatury za każdym razem, gdy włączasz napływ wody. Sprawdź specyfikację techniczną od producenta baterii, która być może zawiera tę funkcję.
Zamek magnetyczny
Ta funkcja jest szczególnie przydatna w przypadku baterii wyciąganych i opuszczanych. Po odłączeniu dyszy od podstawy może ona cofnąć się prawie całkowicie, ale nie całkowicie do pozycji zablokowanej. Zamek magnetyczny łączy go bezpiecznie i blokuje na miejscu.
Baterie kuchenne - dodatkowe fakty
Bateria to urządzenie do dostarczania wody z instalacji wodno-kanalizacyjnej. Może składać się z następujących elementów: korpus, uchwyt (lub uchwyty), drążek podnoszący, wkład, aerator, komora mieszania i wloty wody. Gdy uchwyt jest włączony, zawór otwiera się i kontroluje regulację przepływu wody w każdych warunkach wody lub temperatury.
Korpus baterii jest zwykle wykonany z mosiądzu, chociaż używa się również odlewanego ciśnieniowo cynku i chromowanego tworzywa sztucznego. Baterie są dostępne w szerokiej gamie stylów, kolorów i wykończeń. Ergonomiczne projekty mogą obejmować większą długość korpusu i łatwiejsze w obsłudze uchwyty. Warto w tym miejscu zauważyć, że kształt baterii i jej wykończenie wpłynie na proces produkcji, a im trudniejszy i bardziej skomplikowany on jest, tym cena wyprodukowanej baterii kuchennej jest wyższa. Niektóre projekty będą trudniejsze w obróbce lub wykuwaniu niż inne. Aby uzyskać inny wygląd, stosuje się inny proces wykańczania.
Baterie służą więc tak naprawdę do włączania i wyłączania zaworków, które trzymają wodę w wężykach mocowanych do większych zaworów, a te z kolei mocowane są w rurach. Służą także do kontrolowania temperatury wody i zapewniania szybkiego i wydajnego sposobu na dostarczenie wody w kuchni. Niektóre baterie są stworzone tak, aby oszczędzać czas i energię. Im niższe ciśnienie przepływu wody, tym więcej energii można zaoszczędzić.
Baterie kuchenne - ciekawe statystyki
W ciągu roku przeciętne gospodarstwo domowe zużywa od 20 tysięcy do prawie 30 tysięcy litrów wody rocznie. Według WaterSense, nieszczelny kran, z którego kapie jedna kropla wody na sekundę, może zmarnować ponad 9000 litrów rocznie. Oznacza to tyle, że zmarnowana w ten sposób woda mogłaby być wykorzystana w toalecie, do spłukania zawartości bidetów, przez okres nawet do sześciu miesięcy! Przeciętne polskie gospodarstwo domowe, składające się z 4 osób, zużywa średnio 400 litrów wody dziennie (na osobę wychodzi to około 100-120 litrów wody dziennie w większych miastach). Oczywiście, zgodnie z instalacją wodno-kanalizacyjną, przez aeratory o niskim przepływie, które utrzymują natężenie przepływu wody na poziomie lub poniżej obowiązującego standardu.
Większość nowoczesnych baterii kuchennych zużywa bardzo mało wody, poprzez różnego rodzaju sztuczki, ficzery i bajery. Jednak biorąc pod uwagę ich intensywne użytkowanie, nadal mogą stanowić do 20% dziennego zużycia wody w całym domu. Zakręcenie kranu podczas mycia zębów może zaoszczędzić nawet 20 litrów wody dziennie. A podczas golenia pozwoli zaoszczędzić aż 30 litrów wody. Zakładając, że myjesz zęby dwa razy dziennie i golisz się 5 razy w tygodniu, możesz zaoszczędzić prawie 17000 litrów wody rocznie. Jeżeli zmywanie naczyń trwa przeciętnie pięć minut, to może w tym czasie zmarnować aż 30-40 litrów wody, a zużyta w ten sposób energia mogłaby zasilić 60-watową żarówkę na prawie 18 godzin.
Ciekawostki i informacje o bateriach kuchennych:
- Pierwsze krany istniały już 1000 lat p.n.e.
- Baterie kuchenne są dostępne w różnych stylach, które można również dostosować.
- Istnieje wiele typów baterii kuchennych, w tym między innymi jednouchwytowe, elektryczne, dwuręczne, a nawet i laserowe.
- Baterie kuchenne mogą przetrwać dziesiątki lat, jeśli są odpowiednio pielęgnowane i
regularnie czyszczone.
- Baterie kuchenne łączą się z domowymi rurami zimnej i ciepłej wody.
- Niektóre baterie kuchenne mają dożywotnią gwarancję