Tostery
Dla wielu osób toster jest codzienną częścią śniadania (i obiadu, a może nawet kolacji). Toster wydaje się całkiem prostym urządzeniem, ale pojawia się kilka pytań. Na przykład w jaki sposób toster opiekuje chleb? Jak działają wszystkie (zauważmy, że różne) ustawienia? Skąd toster wie, kiedy ma skończyć opiekanie chleba / tostu? W tym tekście przeanalizujemy typowy, wręcz podręcznikowy model tostera, aby odpowiedzieć na wszystkie zadane wcześniej pytania. No to do dzieła! Na początku warto przyjrzeć się podstawom oferowanym przez typowy toster. Podstawowy toster na dwie kromki Możesz kupić toster w dowolnym sklepie dyskontowym za mniej niż 50-60 złotych. Podstawowa idea każdego tostera jest prosta. Toster wykorzystuje promieniowanie podczerwone do podgrzania kawałka chleba (przeczytaj o tym jak działa termos a dowiesz się nieco więcej na temat promieniowania podczerwonego). Kiedy wkładasz chleb i widzisz, że cewki świecą się na czerwono, cewki wytwarzają promieniowanie podczerwone. Promieniowanie delikatnie wysycha i zwęgla powierzchnię chleba. Najczęstszym sposobem wytwarzania promieniowania podczerwonego przez toster jest użycie drutu nichromowego owiniętego w tę i z powrotem w poprzek arkusza miki, na przykład - element grzejny tostera, drut nichromowy na blasze mikowej
Poza tym, drut niklowo-chromowy to stop niklu i chromu. Posiada dwie cechy, które sprawiają, że jest dobrym producentem ciepła. Jakie? Drut nichromowy ma dość wysoką rezystancję elektryczną w porównaniu do czegoś takiego jak drut miedziany, więc nawet jego krótki odcinek ma wystarczającą rezystancję, aby bardzo szybko się nagrzać. Stop nichromu nie utlenia się po podgrzaniu. Żelazny drut zardzewiały bardzo szybko w temperaturach obserwowanych w tosterze. Najprostszy toster ma dwa arkusze miki owinięte drutem nichromowym i są one rozmieszczone tak, aby tworzyły szczelinę o szerokości około 2,5 cm. Przewody nichromu łączyłą się bezpośrednio z wtyczką. A więc, aby zrobić tosty robimy co następuje: Wrzucamy do szczeliny / przegrody kawałek chleba / tosta. Następnie włączamy toster (najczęściej przeciągając boczną wajchę w dół) i czekamy, czekamy do momentu jak chleb / tost sam wyskoczy lub jeśli mamy szklany / przezroczysty toster obserwujemy czy jest dostatecznie zarumieniony / przypieczony i przyciskamy wajchę ponownie, aby ręcznie go wyłączyć i wyciągnąć gotowy chleb / tost. Większość ludzi nie ma cierpliwości ani nie lubi okruchów, które zawsze powstają na kuchennym blacie po sesji z tosterem. Tak więc toster ma zwykle dwie inne funkcje. Pierwszą jest podajnik sprężynowy, który wyrzuca wręcz tosty na zewnątrz. Dzięki temu nie musisz odwracać tostera do góry nogami. Zegar, który włącza toster wyłączy się automatycznie, jednocześnie uwalniając tacę, dlatego też toast charakterystycznie wyskakuje do góry.
Taca ze sprężyną
Wiele tosterów ma parę kratek po obu stronach szczeliny. Kratki dociskają chleb do środka i wyśrodkowują go. Dwie metalowe sprężyny są popychane, gdy uchwyt zbliży się do dna szczeliny i wciągają kraty do wewnątrz. Uchwyty w każdej szczelinie są połączone z uchwytem, który należy nacisnąć, aby obniżyć chleb do tostera. Plastikowa płytka przymocowana do “dźwigni opuszczania tostów”, plastikowy klin (po lewej), który włącza zasilanie. Kiedy naciskasz uchwyt w dół, muszą się wydarzyć trzy rzeczy: Gdy drążek jest opuszczony, metalowy zaczep styka się z elektromagnesem. Plastikowy pręt wciska się w parę styków na płytce drukowanej, aby doprowadzić zasilanie do drutów nichromowych, a kawałek metalu zostaje przyciągnięty do elektromagnesu, który przytrzymuje toast. Możesz zobaczyć zarówno styki (paski miedziane po prawej), jak i elektromagnes (zielony blok po lewej).
Tostery - na co zwracać uwagę przed zakupem tostera?
Przede wszystkim na łatwość użycia. Podstawy, takie jak schowek na przewód zasilający i antypoślizgowe nóżki, znacznie ułatwią użytkowanie i przechowywanie tostera. Elementy sterujące powinny być łatwe do odczytania i obsługi oraz umieszczone z dala od gorących obszarów tostera. Oddzielne elementy sterujące dla każdego gniazda lub każdej pary otworów umożliwiają wykonanie dwóch różnych cykli opiekania i są przydatne, jeśli z jakiś powodów używasz dwóch różnych rodzajów chleba. Kolejną ciekawą funkcją jest rozmrażanie. Nastawienie rozmrażania / zamrażania jest przydatne, jeśli tostujesz chleb prosto z zamrażarki. Wydłuża cykl opiekania, aby umożliwić rozmrożenie chleba.
Tacka na okruchy? Tacka na okruchy powinna być łatwa do wysunięcia i włożenia z powrotem po opróżnieniu. Często opróżniaj i czyść tacę na okruchy, aby uniknąć gromadzenia się osadów i (o zgrozo) owadów, a od czasu do czasu potrząśnij tosterem do góry nogami, aby dokładnie wyczyścić wszystkie jego zakamarki. Poszukaj łatwej do czyszczenia powierzchni zewnętrznej bez szczelin, w których mógłby zostać uwięziony brud, i bez ostrych krawędzi, które mogłyby porysować blat lub zranić Ciebie. Chociaż stal nierdzewna może wyglądać bardziej atrakcyjnie niż plastik, często wymaga ona od użytkownika więcej uwagi, więcej wysiłku w czyszczeniu. Temperatura na zewnątrz podczas opiekania powinna być wystarczająco niska, aby można ją było dotknąć, i nie powinna ona przekraczać 60 stopni Celsjusza. A co z wnętrzem? Komora opiekania powinna być wystarczająco szeroka i długa, aby można było wkładać i wyjmować pieczywo o różnych kształtach i rozmiarach. Jeśli lubisz długie tosty, najlepszy jest toster z długimi otworami. Jeśli masz starszego rodzica lub krewnego, to wiesz, że może on doświadczyć nie rzadkiego zdarzenia, jakim było uruchomienie czujnika dymu przez spalony tost. Prostym rozwiązaniem może być toster ze szklanymi ścianami, który pozwala użytkownikowi zobaczyć przypieczony tost.
Dodatkowe funkcje
Nie da się ukryć, że tostery to bardzo proste urządzenia, ale obecne modele szczycą się kilkoma bardziej wyszukanymi funkcjami. Oto niektóre z bardziej imponujących rzeczy, które mogą zrobić. Niektóre tostery mają diody LED, które wyświetlają pasek postępu lub odliczanie timera. Wózek do podnoszenia umożliwia podnoszenie mniejszych przedmiotów ponad szczeliny tostera. Niektóre tostery mają teraz zmotoryzowane podnośniki, które delikatnie podnoszą toast zamiast gwałtownie z nim wyskakiwać. Alerty informujące, że toast jest gotowy. Funkcja “Lift'n'look” powoli podnosi toast i obniża go z powrotem, abyś mógł sprawdzić, jak wygląda i czy według Ciebie jest już gotowy do jedzenia. No dobra, ale jaki kupić dwuczęściowy czy czteroczęściowy? /wszystko zależy od wielkości gospodarstwa domowego i ilości zjadanych tostów. Rodziny prawdopodobnie uznają toster na cztery kromki za bardziej przydatny. Zajmują one oczywiście więcej miejsca na stole lub blacie kuchennym, a w niektórych modelach z czterema gniazdami dwa wewnętrzne gniazda mogą się nagrzewać bardziej niż zewnętrzne. Szukaj modeli czterostopniowych.
Tostery - jak to działa, czyli toster od środka?
Kiedy naciskasz uchwyt, plastikowy pręt naciska na styki i dostarcza zasilanie do płytki drukowanej. Zasilanie przechodzi bezpośrednio przez styki do przewodów nichromowych, aby rozpocząć opiekanie chleba. Prosty obwód złożony z tranzystorów, rezystorów i kondensatorów włącza się i dostarcza energię do elektromagnesu. Elektromagnes przyciąga kawałek metalu na rączce, przytrzymując chleb w tosterze. Prosty obwód działa jak zegar. Kondensator ładuje się przez rezystor, a gdy osiągnie określone napięcie, odcina zasilanie elektromagnesu. Rączka natychmiast podnosi dwie kromki chleba. W trakcie tego plastikowy pręt unosi się i odcina zasilanie tostera. W tym tosterze kontrola ciemności to po prostu zmienny rezystor . Zmiana rezystancji zmienia szybkość ładowania kondensatora, a to kontroluje, jak długo licznik czasu czeka przed zwolnieniem elektromagnesu.
Mniej wyrafinowane tostery używają bimetalicznego paska, aby wyłączyć elektromagnes. Gdy pasek się nagrzewa (z powodu wzrostu temperatury wewnątrz tostera), pasek zgina się i ostatecznie uruchamia przełącznik, który zabija moc elektromagnesu. Podejście z paskiem bimetalicznym ma dwa problemy. Pierwszy, to jeśli w kuchni jest zimno, pierwszy tost będzie ciemniejszy niż zwykle. Drugi, jeśli spróbujesz zrobić drugą partię tostów, będzie ona zbyt jasna, ponieważ toster jest już gorący. Układ elektroniczny w tym tosterze zapewnia znacznie bardziej spójne tosty / grzanki.
Wewnątrz tostera elektrycznego
Prosty toster od pokoleń podgrzewa i przyrumienia wszystko, od chleba po gofry. Ten toster nie jest jednak tak prosty, jak mogłoby się wydawać. Wykorzystuje komponenty elektroniczne, takie jak kondensatory, mikroczipy, a nawet elektromagnes. Aby zrobić tosty, pierwszym krokiem jest umieszczenie chleb na jednej z tac na tosterze.Gdy chleb jest na swoim miejscu, kolejnym krokiem jest naciśnięcie dźwigni. Dźwignia łączy się z metalową płytą. Do metalowej płytki przymocowany jest klin. Klin zmusza paski metalu do stykania się ze stykami na płytce drukowanej (PCB). Paski metalu dotykają styków, zamykając obwód. Powoduje to przepływ prądu przez druty nichromowe owinięte wokół płytek mikowych. Druty nagrzewają się z powodu oporu elektrycznego. Podgrzewają talerze, a talerze opiekują twój chleb. Do metalowej płytki przymocowany jest również metalowy pręt, sprężyna i tace na chleb. Metalowy pręt dotyka elektromagnesu. Ten elektromagnes utrzymuje pręt, tace i dźwignię w dolnym położeniu, aż obwód zostanie przerwany. Następnie magnes puszcza, a sprężyna pociąga płytkę do góry.
Druga płytka drukowana kontroluje, jak długo trwa przerwa w obwodzie elektromagnesu. Wykorzystuje przewody, rezystory i mikroczipy do wysyłania instrukcji z elementów sterujących tostera do elektroniki znajdującej się wewnątrz. Po naciśnięciu przycisku naciska przełącznik na płytce drukowanej. Dioda elektroluminescencyjna (LED) obok przycisku zapala się, a płytka drukowana zmienia sposób przepływu prądu przez toster. Możesz także obrócić pokrętło podłączone do rezystora zmiennego, aby dostosować ciemność tostu. Rezystor wpływa na szybkość przepływu prądu do kondensatora. Im większy opór napotkają obecne spotkania, tym ciemniejszy będzie twój tost. Niektóre tostery są wyposażone w kilka talerzy, które umożliwiają opiekanie wzorów na chlebie. Zamiast przechodzić z płytek miki prosto do chleba, ciepło przenosi się z płytek miki na talerze dekoracyjne, które kierują ciepło tylko na części chleba.
Tostery - jak dokładnie i bezpiecznie wyczyścić toster?
Toster jest, jak sama nazwa wskazuje, to w zasadzie skrzyżowanie tostera i piekarnika. Chociaż jest używany głównie do podgrzewania potraw, toster może być używany jak zwykły piekarnik. Ponieważ ma dwa elementy grzejne, jeden na górze i jeden na dole, ma trzy ustawienia funkcji: pieczenie, tostowanie i pieczenie. Podczas pieczenia dolna grzałka jest włączona, podczas pieczenia górna grzałka, a podczas opiekania obie grzałki włączone. Możesz nie tylko wybrać żądany tryb, ale także wybrać żądaną temperaturę. Teraz, gdy wiesz już trochę o tosterze, dowiedzmy się, jak go wyczyścić.
Na samym początku odłącz urządzenie. Wyjmij tackę i stojak. Wytrzyj okruchy. Umyj tackę i stojak w ciepłej wodzie z mydłem. Wyczyść powłokę zapobiegającą przywieraniu tostera, przecierając ją wilgotną szmatką z mydłem. Można ją również wyczyścić nieścierną gąbką z mydłem. Nie używaj niczego mocniejszego niż nylonowa podkładka. Po wyczyszczeniu wytrzyj powłokę zapobiegającą przywieraniu do sucha. Wyczyść metalowe wnętrze tostera za pomocą mydła z wełny stalowej. Gdy jest czyste, przetrzyj wnętrze wilgotną gąbką i wytrzyj do sucha. Wyczyść swój toster wycierając go wilgotną gąbką. Wyczyść okienko piekarnika mydłem z wełny stalowej. Możesz polerować je płynem do mycia szyb lub octem i roztworem wody. Wyczyść zewnętrzną powierzchnię tostera, wycierając ją gąbką z mydłem. Jeśli jest bardzo tłusta, możesz użyć środka odtłuszczającego. Nigdy nie czyść zewnętrznej części piekarnika tosterem podkładką z wełny stalowej, ponieważ spowoduje to porysowanie zewnętrznej powłoki / wykończenia.