Maszynki do mielenia mięsa
Jeśli jesteś osobą, która uwielbia przygotowywać i gotować własne jedzenie, warto rozważyć zakup maszynki do mielenia mięsa. Dzięki własnej maszynce do mięsa kontrolujesz składniki i ilość tłuszczów, soli i innych dodatków, co jest bardzo dobre, jeśli dbasz o zdrowie i jesteś na ścisłej diecie. Za pomocą tych maszyn łatwo przyrządzisz pasty kanapkowe, pikantne przekąski, obfite zupy, domowe kiełbaski i inne dania mięsne. Ręczne maszynki do mielenia mięsa przeznaczone są do obróbki stosunkowo niewielkich ilości. Są zbudowane tak, aby można je było przymocować do blatu lub stołu i ręcznie obracać w celu mielenia. Zwykle zawierają kilka płyt tnących, które obracają się wokół noża tnącego. Pokrojony pokarm może być indykiem, kurczakiem, kaczką, wieprzowiną, wołowiną, cielęciną, dziczyzną lub warzywami. Wciskamy go ręcznie do dużego lejka na górze korpusu urządzenia i okrężnym ruchem, tudzież przyciskiem (o ile to elektryczna wersja) jedzenie przechodzi przez spiralny ślimak do ostrza tnącego - przez płyty tnące. Każda maszynka do mielenia mięsa zazwyczaj w pewnym momencie się zacina i z tego powodu wiele dostępnych dziś w sklepach modeli (elektrycznych) posiada wbudowaną funkcję cofania jedzenia. Funkcja ta odwraca pracę i ruch silnika, aby pomóc usunąć wszelkie zacięcia.
Młynki do mięsa nie są najczęstszym sprzętem, jaki można znaleźć w kuchni, mimo że są niezwykle przydatne do wielu różnych typowych zadań związanych z przygotowywaniem posiłków. Ten niedobór oznacza, że większość ludzi nie ma absolutnie pojęcia, czego szukać w wysokiej jakości, niezawodnej maszynce do mielenia mięsa, ani nawet jak odróżnić jedno urządzenie od drugiego. W tym poradniku chcemy pomóc Ci kupić możliwie jak najlepszą maszynkę do mielenia mięsa, odpowiadając na najczęściej występujące pytania i udzielając przydatnych porad, abyś mógł bez obaw kupić swoje nowe i - wbrew pozorom - niesamowicie przydatne urządzenie. Pierwsze na co powinieneś zwrócić uwagę, to zasilanie. Czemu? Ponieważ wpłynie to na wiele innych czynników, a także całkowicie wyeliminuje niektóre cechy i modele z listy, tudzież potencjalnych kandydatów. Domowe maszynki do mielenia mięsa są dostępne w dwóch wersjach - ręcznych lub elektrycznych. Każda z nich ma swoje plusy i minusy. W przypadku ręcznej maszynki do mielenia mięsa do obracania korby trzeba używać rąk. W przypadku wersji elektronicznej, wystarczy wcisnąć przycisk, a maszynka zacznie pracować za nas.
Bez zbytniego wchodzenia w drobiazgi, wybór między nimi sprowadza się do podjęcia decyzji, czy chcesz zaoszczędzić pieniądze i miejsce, czy też zaoszczędzić czas i wysiłek. Od razu zaznaczmy, że ręczne maszynki do mielenia mięsa są nie tylko tańsze, ale i mniejsze (czasem dużo mniejsze). Są jednak czasochłonne i wymagają od Ciebie wysiłku, ponieważ iż obsługa, jak i jakość zmielonego mięsa, będzie zależeć od siły Twoich rąk, a często determinacji. Maszynki elektryczne są większe i droższe, ale sprawiają, że mielenie mięsa jest zadziwiająco łatwym i szybkim procesem. Dopiero po dokonaniu wyboru między danym typem urządzenia, możesz zacząć przyglądać się bliżej ich szczegółom - a także specyfikacjom, inną dla każdego modelu. Pamiętaj jednak, aby skoncentrować się na trwałości. Podobnie jak w przypadku każdego innego urządzenia - nie tylko kuchennego - chcesz być pewien, że wybrany przez Ciebie model będzie w stanie wytrzymać dłużej aniżeli przewiduje gwarancja producenta. Każdy z nas chce być pewien, że dane urządzenie nie jest zbyt delikatne i jest wstanie wytrzymać intensywność użytkowania oraz to jak chcesz go wykorzystać. Jeśli chodzi o ręczne maszynki do mięsa, w sklepach dostępne są zwykle formowane korpusy z tworzywa sztucznego. Dlaczego? Ponieważ są one tańsze w produkcji. Mimo wszystko, nie jest to jakiś tani plastik - przypominający chińską tandetę - a twardy, mocny, sprawiający wrażenie naprawdę wytrzymałego.
Zresztą, to nie jest reguła, że tylko modele ręczne są obudowane z twardego plastiku. Maszynki elektryczne mogą również zawierać korpusy z tworzywa sztucznego, choć niektóre z nich będą miały metalowe ramy i zazwyczaj będą mocniejsze. Aby uzyskać najwyższy poziom wytrzymałości, poszukaj maszynki z odlewanym aluminiowym korpusem, ponieważ jest to metal klasy handlowej, który jest odporny na intensywne użytkowanie. A może interesuje Cię całość zbudowana ze stali nierdzewnej? Kolejnym i chyba najważniejszym aspektem każdej maszynki do mielenia mięsa jest jej tnące ostrze, ponieważ jest to element odpowiedzialny za faktyczne krojenie mięsa i mielenia mięs, a także i warzyw. Zawsze powinieneś szukać modelu, który ma ostrza ze stali nierdzewnej, ponieważ na dłuższą metę będą one dużo bardziej niezawodne i trwałe. Co więcej, będą także w stanie utrzymać stały poziom ostrości w czasie. Stal nierdzewna jest również odporna na rdzę, co jest bardzo ważne ze względu na czystość i warunki sanitarne, ponieważ rdza nie tylko jest trudna do czyszczenia, ale może także zanieczyścić żywność.
Maszynki do mielenia mięsa - łatwo i komfort obsługi
Warto, zastanowić się nad łatwością, tudzież prostotą obsługi urządzenia. W tym przypadku chodzi bardziej o Twój osobisty poziom komfortu, a nie o konkretną wydajność maszynki. Dlaczego o tym piszemy? Ano dlatego, ponieważ jest to coś, o czym większość ludzi zapomina lub zwyczajnie przeoczy. Osobiście uważamy, że maszynka do mięsa powinna być łatwa i komfortowa w obsłudze, zwłaszcza jeśli planujesz używać jej częściej niż zwykle używają jej inni ludzie. Łatwość i komfort obsługi staje się jeszcze ważniejszy, gdy skierujesz swoją uwagę na ręczne maszynki do mięsa, ponieważ wymagają one wykładniczo większego wysiłku w obsłudze w porównaniu z modelami elektrycznymi. Pomyśl więc o tym, jak wyjście jest ustawione w stosunku do uchwytu (lub wyłącznika zasilania w modelach elektrycznych), a także o rozmiarze i położeniu rury, ponieważ wpłynie to na łatwość lub trudność rzeczywistego użycia maszynki. Nie zapominaj także o tym, jak ważne jest czyszczenie maszynki.
Nikt nie lubi sprzątać, zwłaszcza po kilku godzinach spędzonych w kuchni, ale odpowiednio zachowane warunki sanitarne, higiena i czystość są bardzo ważne podczas przygotowywania jedzenia. Zwłaszcza, że maszynki do mielenia mięsa to jedne z urządzeń, które wymagają największej troski i uwagi podczas ich czyszczenia. Powód wydaje się być jasny i zrozumiały - zamierzasz pracować z surowym mięsem, a pozostawienie go na lub w urządzeniu może prowadzić do gromadzenia się pleśni lub bakterii, które mogą następnie zostać przeniesione do jedzenia podczas następnego użycia maszynki. A takie zachowanie to nic dobrego i w najlepszym razie będziesz tylko trochę chory - w najgorszym, możesz wylądować nawet w szpitalu. Stal nierdzewna jest w tym przypadku ponownie doskonałym wyborem, ponieważ jest bardzo łatwa w czyszczeniu, zwłaszcza jeśli ostrza i płytki są wyjmowane. Niektóre modele można również myć w zmywarce, co może jeszcze bardziej ułatwić i przyspieszyć czyszczenie. Przed zakupem koniecznie sprawdź dodawane do niego gadżety i akcesoria. Kto nie lubi dodatkowej i darmowej zawartości - dodajmy - dołączanej często do zestawu od renomowanych marek, niech pierwszy rzuci kamień.
Każdy uwielbia otrzymywać za darmo dodatkowe gadżetów przy zakupie, a urządzenia kuchenne często mają jedne z najbardziej fascynujących i przydatnych akcesoriów. Patrząc na maszynkę do mielenia mięsa, pierwsze czego będziesz potrzebować (w sensie jako dodatku) to dodatkowe płyty mielące, ponieważ pozwolą Ci one dostosować grubość mielonego mięsa. Niektóre modele będą z góry wyposażone tylko w dwie płyty (dla grubych lub drobnych ziaren). Maszynki do mielenia mięsa są również często wyposażone w przystawki do produkcji np. kiełbasy, dzięki czemu pozwalają nie tylko zmielić mięso, ale także umieścić je w wybranej przez siebie osłonce. Niektóre modele mogą oferować przystawki o różnych średnicach do kiełbas o różnych rozmiarach, więc przed zakupem koniecznie sprawdź liczbę i rozmiary tych dodatko-narzędzi. Inne akcesoria mogą obejmować przystawkę do makaronu, a także ślimak, popychacz do żywności lub dodatkowe tnące ostrza. Co jeszcze warto zrobić? Być może dobrym pomysłem będzie rozważyć dostępną w kuchni przestrzeń, a dokładniej chodzi o miejsce na blacie. Wydaje się za mądre zawczasu pomyśleć o ilości wolnego miejsca w kuchni, aby upewnić się, że można w niej wygodnie umieścić nową maszynkę do mielenia mięsa.
Pamiętaj także o tym, że z wyglądu nie są to zbyt wyrafinowane urządzenia, dlatego po skończonej pracy - czyli zmielenia mięsa - będziesz chciał je odpowiednio wyczyścić i schować do szafki, a że są to często gabarytowo duże urządzenia, możesz mieć problem by schować je obok miksera. Problem w zasadzie nie istnieje i rozwiązuje się sam, gdy zamierzasz z maszynki korzystać codziennie - wtedy nie musisz jej chować, ale w tym wypadku radzimy byś zastanowił się nad modelem nowoczesnym, ładnym, pasującym do wnętrza kuchni. I jak już wcześniej o tym pisaliśmy, ręczne maszynki do mięsa będą znacznie mniejsze niż modele elektryczne, więc będą doskonałym wyborem, jeśli w Twojej kuchni brakuje miejsca. Przed podjęciem ostatecznej decyzji w sprawie zakupu danego modelu i typu maszynki do mielenia mięsa powinieneś pomyśleć o tym, że kupując te narzędzie pracy tak naprawde chcesz ułatwić sobie życie w zakresie przygotowywania jedzenia - np. przygotowania kiełbas. Musisz zastanowić się czy potrzebujesz prostego, małego urządzenia, które pomoże Ci zrobić kilka hamburgerów i okazjonalnie makaronu, czy też potężnej (gabarytowo) maszynki, która zapewni Ci komfort i czasową przewagę przy przygotowywaniu dużych ilości żywności - wybór więc zależy wyłącznie od Ciebie. Tak czy inaczej, wybór ten powinien być teraz dużo łatwiejszy, jeśli będziesz postępować zgodnie z podanymi w tym tekście poradami i wskazówkami.