Filtry

Kategorie

Kategorie

Producenci

Producenci

Dostępność

Dostępność

Ilość towarów na liście

Ilość towarów

Co nas wyróżnia ?

Co mówią o nas zadowoleni klienci:

Frytownice

Znaleziono 24 towarów.

Lista 21-30 z 24 towarów
Aktywne filtry

Tefal Filtra Pro FR510

Review
515.69 zł
za 1 szt

Kategoria: AGD > AGD małe > Frytownice
Producent: TEFAL
Model: FR 5101
EAN: 3045386376575

Tefal FR 8040 - frytkownica

Review
546.45 zł
za 1 szt

Kategoria: AGD > AGD małe > Frytownice
Producent: TEFAL
Model: FR8040
EAN: 3045386366545


Frytownice

Jeśli uwielbiasz satysfakcjonującą chrupkość i smak smażonych potraw, to na Twojej liście dość wysoko musi się plasować urządzenie zwane potocznie “frytkownicą”, choć wbrew nazwie można w niej smażyć dużo więcej rzeczy niż tylko frytki. Nie ulega wątpliwości, że jest to wspaniałe urządzenie do smażenia potraw w domu. Istnieje wiele rodzajów frytownic do bezpiecznego smażenia w domu - w głębokim oleju. Przyjrzyjmy się dokładniej dostępnym na rynku frytownicom i ich licznym funkcjom, aby wybrać najlepszy z możliwych modeli.
       
Zacznijmy od tego, że na rynku dostępnych jest wiele modeli frytownic. Można je podzielić na kilka rodzajów / typów. Pierwszą, na której skupimy swoją uwagę jest frytownica elektryczna. Frytkownice elektryczne są najpowszechniejszą opcją w gospodarstwie domowym. Te frytownice są na ogół mniejsze i doskonale nadają się do smażenia w pomieszczeniach. Ponadto są one zwykle najtańszą opcją. Następnie mamy frytkownice na gaz, a konkretnie na propan.To klasyczne frytkownice do tradycyjnego smażenia. Ponieważ olej nagrzewa się szybciej, frytownice na propan zapewniają “ostrzejszy kęs” w porównaniu do frytownic elektrycznych. Wadą frytkownic gaz propanowy jest to, że należy ich używać z pewnym stopniem bezpieczeństwa i zachować szczególną ostrożność - głównie z powodu na fakt, że gorący olej i gaz to wybuchowa mieszanka. Mogą być również używane na zewnątrz, a ponieważ modele te są zasilane propanem, w razie potrzeby należy je uzupełnić. I obecnie najbardziej popularną, zdobywającą serca polskich gospodyń, które lubią smażyć z niewielką ilością tłuszczu - mowa tu oczywiście o frytkownicy powietrznej. Chociaż frytkownica powietrzna nie jest technicznie frytkownicą, jest to opcja warta rozważenia. Frytkownice powietrzne wykorzystują technologię bezolejową z równomierną dystrybucją ciepła. Chociaż zwykle nie oddają tego samego smaku co smażone potrawy, stanowią zdrowszą alternatywę. Frytownice powietrzne pozwolą Ci zaoszczędzić na kosztach oleju i propanu. Ponadto frytownice powietrzne są znacznie łatwiejsze do czyszczenia niż inne modele frytownic.

Frytownice z zamykaną pokrywą są bardzo popularne do użytku domowego, ponieważ są bezpieczniejsze niż smażenie na tradycyjnych patelniach. Ponieważ mają pokrywkę, nie musisz się martwić o to, że gorący olej się może rozprysnąć się po Twojej kuchni. Tego rodzaju typy frytownic są zwykle wyposażone w filtr, który jest stały lub wyjmowany do czyszczenia. Posiadają również kosz, który można obniżyć lub podnieść bez otwierania pokrywy. Większość modeli ma okienko podglądu, dzięki czemu można bezpiecznie zobaczyć, co się w środku dzieje, a więc na jakim etapie smażenia jest nasza potrawa, kurczak, tudzież frytki. Co ciekawe, frytownice te mają również wskaźnik pokazujący, kiedy olej jest wystarczająco gorący, aby można go było już użyć. Oczywiście skoro są frytkownic z zamykaną pokrywą, to muszą też być i takie, które tej pokrywy nie mają. Frytownice bez zamykanej pokrywy działają tak samo, jak frytownice z zamykaną pokrywą, z wyjątkiem tego, że pozostają otwarte. Zazwyczaj są wykonane ze stali nierdzewnej. Prosta konstrukcja tworzy mniej części do czyszczenia niż ich odpowiedniki z zamykanymi pokrywami. Są jeszcze frytownice obrotowe. Frytownice obrotowe zużywają połowę oleju niż zwykłe frytownice. Potrzeba mniej oleju, ponieważ kosz na żywność wewnątrz frytownicy obraca się w gorącym oleju, zamiast całkowicie zanurzać. Przy mniejszej ilości oleju do ogrzania frytownica szybciej osiąga temperaturę smażenia/wrzenia/gotowania niż inne modele. Frytownice te są również wyposażone w zamykaną pokrywę, filtr i okienko.


Frytownice - moc i funkcje, które trzeba rozważyć

Moc wszystkich frytownic wynosi zwykle od 1800 do 2200 watów - tutaj nie ma większego zaskoczenia. Im większa jest moc danego modelu tym szybciej nagrzewa się olej - to proste jak budowa cepa. Za to wszystkie frytownice mają termostat, który pokazuje, kiedy można rozpocząć gotowanie. Niektóre z nich są sterowane cyfrowo, jednak te modele są zwykle droższe. Dodatkowo każda dostępna na rynku frytownica ma jakiś rodzaj filtra, który może być trwały, zmywalny lub trzeba go wymienić. Niektóre części można myć w zmywarce. Większość frytkownic ma jakieś wyjście do spuszczania zużytego oleju, ale zanim kupisz ten model, upewnij się, że funkcja ta jest łatwa w użyciu. Warto zauważyć, że frytownice elektryczne będą się nagrzewać dłużej niż ich odpowiedniki na gaz. Niektóre modele (te droższe) mają ciekawą i przydatną funkcję, która powiadamia o nas o konieczności wymiany oleju. Jeśli zamierzasz ponownie użyć oleju, będziesz potrzebować tej wygodnej funkcji, która powiadomi Cię o tym, gdy olej będzie zwyczajnie nadawał się wyłącznie do wymiany. Patrząc na frytownice musimy uwzględnić jej rozmiar, a właściwie pojemność. Wybierając konkretny model, ważne jest, abyś wziął pod uwagę, co będziesz w niej najczęściej smażyć. Jeśli zamierzasz zrobić przekąski dla rodziny, takie jak porcja frytek, frytkownica nablatowa powinna być całkiem w porządku wyborem. Będziesz potrzebować większego modelu, jeśli zamierzasz organizować przyjęcia i podawać często smażoną na głębokim oleju rybę lub nawet i całe kurczaki.

Frytkownice wszystkich odmian są wyposażone w akcesoria do koszy, które pozwalają na smażenie wielu potraw jednocześnie (takich jak smażona ryba i frytki). Jeśli planujesz zorganizować podwórkowe imprezy, to jest to pozycja obowiązkowa. Jeśli chodzi o frytkownice, bezpieczeństwo jest niezwykle ważne, szczególnie w przypadku dużych produktów, na przykład jak smażenie całych kurczaków, tudzież indyków. Frytownice elektryczne są generalnie bezpieczniejsze niż inne modele frytownic, ale olej może łatwo wykipieć i spalić się. Jednak frytownice elektryczne są również wyposażone w dodatkowe funkcje bezpieczeństwa, takie jak automatyczne wyłączanie w przypadku, gdy olej osiągnie niebezpiecznie wysoką temperaturę. Kolejną cechą bezpieczeństwa, to przeczytanie dołączonej do zestawu instrukcji. Ogólnie postępuj zgodnie z dołączoną instrukcją, aby uniknąć przypadkowych poparzeń. Nigdy nie przepełniaj oleju i zawsze reguluj temperaturę. Przy korzystaniu z frytkownic na propan warto też mieć w pobliżu gaśnicę. Warto jeszcze wspomnieć co nieco na temat czyszczenia. Nie powinno dziwić, że czyszczenie frytkownicy nie jest przyjemne i zwykle odkładamy tą czynność jak najdalej w czasie. Podczas gdy nie musimy tego robić, ponieważ niektóre modele mają takie przystawki, które można bezpiecznie myć w zmywarce. Bo raczej opróżnianie oleju z frytownicy nie należy do trudnych zajęć prawda? No chyba, że używasz frytownicy powietrznej, to omija Cię ten nieprzyjemny proces. Najlepiej poszukać frytkownicy z odłączaną komorą na olej lub systemem drenażu, aby już maksymalnie ułatwić sobie życie. Ponadto kupując frytkownicę, weź pod uwagę jej rozmiar oraz weź pod uwagę funkcje bezpieczeństwa jakie zapewnia.


Frytownice - przewodnik zakupu w pigułce

Niezależnie od tego, czy chcesz usmażyć idealną partię frytek, czy też spróbować swoich sił w smażonych sajgonkach lub samosa, inwestycja w dobrą frytkownicę powinna być wysoko na liście życzeń kuchennych urządzeń wartych zakupu. W tym przewodniku dowiesz się, jak wybrać i kupić odpowiednią dla siebie frytkownicę, uwzględniając szereg czynników, których być może nie wziąłbyś nigdy pod uwagę. Cóż, do dzieła! Po pierwsze - pojemność kosza. Frytownice są zwykle małe, średnie i duże, o pojemności mierzonej w litrach. Mniejsze jednostki mogą mieć około 1,2 litra, podczas gdy większe urządzenia mogą osiągać nawet 5 litrów lub więcej, w zależności od marki i modelu. Możesz także zdecydować się na frytownicę z dwoma koszami, umożliwiającą jednoczesne smażenie dwóch oddzielnych potraw jednocześnie.

Po drugie - obrotowy kosz. Popularną funkcją wielu frytkownic jest obrotowy kosz, ponieważ dzięki tej funkcji urządzenie do pracy wymaga znacznie mniej oleju niż tradycyjne modele. Dzięki temu Twoje jedzenie jest bardziej kruche i zdrowsze, niż gdyby zostało przygotowane w zwykłej frytownicy, a jednocześnie oszczędza miejsce, ponieważ możesz wybrać produkt o mniejszej pojemności. Po trzecie - regulacja temperatury. Wiedza o tym, kiedy olej osiągnie odpowiednią temperaturę, może być naprawdę istotna. Ponieważ to dzięki takim różnicom jesteś w stanie przygotować pyszne smażone i chrupkie cuda, a nie mokre i rozmoczone jedzenie. Zalecamy więc byś rozważał tylko zakup frytownicy, która posiada taką funkcję. Najlepiej taką, która ma regulowany termostat, a także lampki kontrolne i zegar, aby wyeliminować wszystkie domysły z równania. Po czwarte - funkcje bezpieczeństwa. Smażenie na głębokim tłuszczu przeszło długą drogę od czasów, gdy ludzie napełniali patelnię olejem i czekali, aż rozgrzeje się do odpowiedniej temperatury. Ta metoda może spowodować zapalenie się oleju, zwłaszcza jeśli olej wystarczająco się nagrzeje, co stwarza potencjalne zagrożenie - pożar. Oto tylko niektóre z zabezpieczeń nowoczesnych frytownic:

Tzw. chłodny dotyk, czyli inaczej izolacja uchwytów zewnętrznych.Pokrywka zamykająca, która pozwala uniknąć rozprysków. Antypoślizgowa podstawa zapobiega rozpryskiwaniu się lub rozlaniu oleju podczas przypadkowego trącenia frytkownicy. Automatyczne wyłączanie odcina zasilanie od urządzenia, aby zapobiec przegrzaniu. Kontrola kosza zewnętrznego pozwala obniżyć żywność w oleju, gdy pokrywa jest zamknięta. A może zainteresujesz się czymś zdrowszym i nowszym? Frytownica powietrzna to nowa, zdrowsza alternatywa, która stała się już popularna w USA, ale widać także coraz większe zainteresowanie tym modelem w Europie i Polsce. Producenci, którzy produkują obecnie frytownice powietrzne twierdzą, że do “smażenia” potraw używa się raczej gorącego powietrza niż oleju. Powietrze może osiągnąć temperaturę do 200 stopni C i krąży wokół zawartości frytownicy, zapewniając chrupkość i rumienienie potraw takich jak kurczak czy frytki. Urządzenia te mogą również przyrządzać inne potrawy, które nie są tradycyjnie przygotowywane we frytownicy, takie jak ciasta, warzywa i pieczone mięso.