Co nas wyróżnia ?

Co mówią o nas zadowoleni klienci:

Sandwiche/opiekacze

Znaleziono 0 towarów.

Lista 1-20 z 0 towarów
Aktywne filtry

Sandwiche / opiekacze

Jak ci się podoba twoja kanapka? Z kurczakiem, boczkiem, serem, sałatą i nadzieniem pomidorowym? A może masz ochotę na prostą przekąskę z masłem orzechowym i galaretką? Bez względu na to, jaką kanapkę i jakie nadzienie wolisz, jedno jest pewne, kanapka jest zawsze na propsie Jest pyszna, zdrowa i łatwa w przygotowaniu. Potrzebujesz tylko dwóch kromek chleba, nadzienia (np. krem, masło orzechowe lub krem), tudzież plasterków szynki i sera, oraz co oczywiste - opiekacza do kanapek. Włóż nadzienie między dwie kromki chleba i włóż je do opiekacza. Pięć do dziesięciu minut później będziesz cieszyć się zdrową i pyszną przekąską. A jakie są rodzaje opiekaczy do kanapek? Chociaż ta przekąska istnieje od 1762 roku, dopiero w 1925 roku Charles Champion opatentował swój pierwszy opiekacz do kanapek. 

Od tego czasu ludzie całkowicie odeszli od płyty kuchennej ciesząc się luksusem przygotowywania kanapek przy użyciu urządzeń elektrycznych.  Istnieją trzy rodzaje urządzeń, które są używane do przygotowywania opiekanych i chrupiących kanapek - opiekacz do kanapek (sandwich), toster oraz “prasa” do panini. Są to urządzenia nie tylko łatwe do opanowania (i w użyciu), ale dzięki nim jesteś w stanie szybko i smacznie przyrządzić kanapki. Opiekacz do kanapek to bardzo popularne urządzenie kuchenne, które można znaleźć w większości gospodarstw domowych na całym świecie. Są bardzo proste w użyciu, tanie i super wydajne, jeśli chodzi o przyrządzenie prostej przekąski kanapkowej. Chociaż ich podstawową funkcją jest robienie kanapek, mogą być również używane do opiekania pieczywa. Dlatego nie musisz inwestować w toster, gdy jedno z tych urządzeń leży już w Twojej kuchni. Szczególnie dobrze nadają się do robienia lekkich i średnio tostowych kanapek. Możesz również przygotować ciemniejsze tosty, po prostu zwiększając czas gotowania. Przygotowanie kanapki za pomocą opiekacza jest bardzo proste. Najpierw należy posmarować talerze niewielką ilością masła, oliwą z oliwek lub innego oleju roślinnego, aby tosty nabrały ładnego złotobrązowego odcienia. 

Wypełnij kromki chleba ulubionymi dodatkami - plasterkami ulubionej szynki, warzyw i sera. Następnym krokiem jest umieszczenie kromek w urządzeniu i zamknięcie pokrywy. Teraz wszystko, co musisz zrobić, to czekać. Urządzenia powiadomi Cię, gdy kanapka będzie gotowa. Wszystkie opiekacze do kanapek są zaprojektowane tak, aby działały automatycznie. Nie będą wymagały od użytkownika żadnego innego działania poza zamknięciem pokrywy i podłączeniem / odłączeniem urządzenia od źródła zasilania. Większość z opiekaczy ma stałe ustawienia temperatury, a to jaki kolor tostów chcesz uzyskać, zależy całkowicie od czasu pieczenia, a nie od temperatury. Na przykład typowy opiekacz do kanapek potrzebuje mniej niż 4 minuty na lekkie grzanki i ponad 6 minut na ciemniejsze tosty. Trzeba jednak pamiętać, aby nie przesadzić z ilością nadzienia oraz ilości wkładanych między kanapki plasterków jedzenia, ponieważ może to skutkować rozlaniem się nadzienia (jeżeli chodzi o zbyt dużą ilość nadzienia) lub pojawią się problemy z zamknięciem pokrywy (zbyt grube kanapki nie zmieszczą się w opiekaczu). Z rozwagą więc twórzmy swoje własne, pożywne, smaczne i zdrowe kanapki.


Sandwiche / opiekacze - na co zwracać uwagę przy zakupie sandwicha / opiekacza?

Jakimi cechami należy się kierować lub co wciąż pod uwagę przy zakupie prostego opiekacza do kanapek? Moc opiekacza do kanapek jest bardzo istotna. Im wyższa moc, tym mocniejszy jest opiekacz do kanapek. Główną zaletą wydajnego opiekacza do kanapek jest to, że szybko się nagrzewa i przygotowuje kanapki znacznie szybciej niż urządzenie o mniejszej mocy. Jednostka o mocy 750 watów lub więcej jest uważana za mocną i wysoce zalecaną. Ze względów bezpieczeństwa unikaj urządzeń o niższej mocy, tj. 700 watów lub mniej. Innym czynnikiem, na który należy zwrócić uwagę, jest liczba kromek, jaką opiekacz śniadaniowy jest w stanie“przypiec za jednym razem. Niewiele modeli robi na raz tylko jedną kanapkę. Większość produkuje więcej niż dwie kanapki naraz, ale mimo wszystko warto napisać, że są modele, które robią tylko jedną kanapkę naraz. 

Wydajność opiekaczy zależy od liczby płyt grzewczych. Na przykład, urządzenie z 2 lub 4 prostokątnymi płytami grzewczymi wyprodukuje za jednym razem 2 lub 4 pełne kanapki. Z drugiej strony jednostka z 2 lub 4 prostokątnymi płytami grzewczymi, każda podzielona na dwie trójkątne sekcje, wyprodukuje 4 lub 8 tzw. “pół kanapek” (trójkątów). Dlatego jednostka z możliwością wyprodukowania ośmiu pół kanapek na raz jest wygodniejsza dla dużych rodzin. Trójkątne płyty grzewcze są również ogólnie pożądane, ponieważ eliminują kłopoty związane z rozcinaniem kanapki na dwa plasterki. Wielkość Twojej rodziny powinna być wyznacznikiem wielkości wybranego opiekacza do kanapek. Zaleca się jednak wybranie jednostki o większej wydajności. Polecamy większy opiekacz ponieważ można przygotować w nim za jednym razem aż kilka kanapek - i prawdopodobnie każdy dostanie swoją część. Aby uniknąć niedogodności związanych z trudnymi do czyszczenia powierzchniami, zaleca się wybieranie powierzchni z powłoką zapobiegającą przywieraniu, takich jak teflon i nietoksyczna ceramika. Te powierzchnie są bardzo łatwe do czyszczenia, ponieważ wystarczy przetrzeć je wilgotną szmatką. Za wszelką cenę należy unikać metalowych płyt, ponieważ przyklejają się do nich lepkie zabrudzenia (np. stopiony ser), co utrudnia ich czyszczenie.

Niektóre metale są również podatne na “wymywanie”, co może zniekształcić, tudzież wybrakować smak kanapki, a także narazić Cię na wiele zagrożeń zdrowotnych. Zachowaj ostrożność, upewnij się, że nie uszkodzisz nieprzywierającej powierzchni teflonowej. Ponieważ odsłonięcie metalowej powierzchni może prowadzić do wypłukiwania lub przypaleń na kanapce. Upewnij się, że opiekacz jest odpowiednio zaizolowany i posiada plastikowy uchwyt (uchwyt jest jedynym miejscem, z którym będziesz mieć kontakt, gdy urządzenie jest gorące). Uchwyt powinien mieć również mocny zatrzask, aby opiekacz do kanapek był szczelnie zamknięty podczas opiekania, aby uniknąć niepotrzebnych wypadków. Niektóre opiekacze do kanapek śniadaniowych mają wyjmowane talerze, co ułatwia ich czyszczenie. Są również dostarczane z płytą grillową i płytą do gofrów. Dlatego oprócz robienia kanapek te urządzenia 3 w 1 mogą również przyrządzać gofry, mięsa, warzywa, a nawet jajka. Zamiast więc inwestować w oddzielną maszynę do grillowania, możesz kupić wielofunkcyjny opiekacz do kanapek, aby zaoszczędzić trochę pieniędzy i miejsca w kuchni.


Sandwiche / opiekacze - dodatkowe cechy

Pierwszą cechą, którą należy wziąć pod uwagę, jest regulowana moc grzania. Większość opiekaczy ma stałe ustawienie temperatury, co odbiera Ci możliwość kontrolowania rodzaju kanapek, które chcesz zrobić. Dzięki regulowanej mocy grzania będziesz w stanie kontrolować kolor i poziom chrupkości swojej kanapki. Inną funkcją jest wskaźnik świetlny, który ostrzega o włączeniu lub wyłączeniu urządzenia. Wskaźnik świetlny zasygnalizuje również, kiedy urządzenie jest nagrzane (gotowe na położenie w nim tostów) oraz kiedy kanapki będą / są upieczone. Świetną funkcją jest również minutnik. Zaalarmuje lub automatycznie wyłączy urządzenie po upływie ustawionego czasu.

Panini Press, inaczej zwane prasami do kanapek, to odciążone grille z możliwością przyrządzania kanapek. Największą cechą pras Panini jest ich wszechstronność. Mogą być używane do grillowania wszelkiego rodzaju potraw, od mięsa i ryb po owoce i warzywa. Za ich pomocą można przyrządzić też świetne i zdrowe kanapki. Podczas gdy zwykłe opiekacze do kanapek mają ograniczenia, jeśli chodzi o grubość kanapki, grille Panini mają regulowane płyty górne, które pozwalają im pomieścić bardzo grube kanapki ze wszystkimi rodzajami składników. Prasy Panini mogą również wygodnie pracować z grubszym pieczywem, takim jak włoska focaccia i ciabatta. Inną charakterystyczną cechą tych urządzeń jest chleb tostowy, tworząc na nich charakterystyczne grillowane linie, co sprawia, że kanapki wyglądają jeszcze bardziej apetycznie. Robienie kanapek za pomocą tych urządzeń jest również bardzo proste. Napełnij swoje kromki chleba dowolną liczbą składników. Załaduj nadziewane plastry na dolną płytę i przesuń górną płytę na wysokość kanapki. Odczekaj kilka minut przed podaniem. Prasy Panini są bardzo wygodne, ponieważ eliminują potrzebę posiadania opiekacza do kanapek i grilla na świeżym powietrzu.

Należy również pamiętać, że istnieją różne rodzaje pras Panini. Ze względu na ich rozmiary, prasy do kanapek Panini można podzielić na dwie kategorie - grille Panini o średniej i dużej wytrzymałości. Prasy Panini do średnich obciążeń to średniej wielkości grille, które doskonale sprawdzają się w kawiarniach i małych sklepach z kanapkami o niezbyt dużym natężeniu ruchu. Świetnie sprawdzą się również w gospodarstwie domowym. Z drugiej strony, wytrzymałe grille Panini są zaprojektowane tak, aby sprostać rygorystycznemu użytkowaniu w dużej restauracji. Mają ciężkie, solidne korpusy przez co są również bardzo wytrzymałe. Oto czynniki, które należy wziąć pod uwagę przy zakupie grilla Panini - materiał i wzory płyt.  Grille Panini są zbudowane z trzech materiałów - aluminium, żeliwa i teflonu zapobiegającego przywieraniu. Każdy materiał ma swoje mocne i słabe strony. Chociaż płyty aluminiowe są tanimi i dobrymi przewodnikami ciepła, szybko tracą ciepło, a także wymagają stosowania masła lub tłuszczu w sprayu i olejów, aby żywność nie przywarła do talerzy.

Żeliwo zapewnia równomierne nagrzewanie i jest doskonałym przewodnikiem ciepła. Z drugiej strony żeliwo wymaga sezonowania, aby zapobiec przywieraniu potraw, a także zajmuje więcej czasu na wstępne podgrzanie. Zalecamy płytki zapobiegające przywieraniu, ponieważ szybko się nagrzewają, używają niewielkich ilości tłuszczów i olejów (lub wcale ich nie potrzebują), a także są bardzo łatwe do czyszczenia. Urządzenia te są dostępne w trzech wzorach płytek, gładkich, ryflowanych i kombinacji obu. Gładkie talerze równomiernie pieką kanapkę, a na tostowym chlebie, ale nie pozostawiają żadnych grillowych linii na nim.  Płyty rowkowane działają równie wydajnie jak płyty gładkie, ale na kanapce znajdują się również linie grillowe, co czyni ją jeszcze bardziej atrakcyjną. Jest pewien haczyk - grillowane talerze powinny być odporne na przywieranie, aby potrawy nie przywierały do ​​rusztów. Jeśli wolisz urządzenie z różnymi konfiguracjami talerzy, możesz wybrać grillowaną górę i gładki spód lub gładką górę z grillowanym spodem.