Co nas wyróżnia ?

Co mówią o nas zadowoleni klienci:

Płyty grzejne

Znaleziono 0 towarów.

Lista 1-10 z 0 towarów
Aktywne filtry

Płyty grzejne

Chcąc kupić nową płytę grzejną masz do wyboru trzy główne typy - gazową, ceramiczną i indukcyjną.  Jesteśmy tutaj, aby pomóc Ci podjąć decyzje w sprawie zakupu - pomóc Ci wybrać możliwie najlepszą dla Ciebie płytę grzejną. Niezależnie od tego, jakiego stylu szukasz - od podstawowego modelu elektrycznego po zaawansowane technicznie dzieło sztuki indukcyjnej - musisz podjąć kilka ważnych decyzji, aby wybrać/kupić ten właściwy i jedyny model do swojej starej/nowej kuchni. Zacznijmy od płyty gazowej. Tego rodzaju płyta jest idealna, jeśli zależy Ci na natychmiastowej kontroli temperatury. Płyty gazowe wykorzystują elektroniczny układ zapłonowy, który po włączeniu palnika wytwarza iskrę (słyszalny odgłos klikania), tworząc przy tym charakterystyczny niebieski płomień. Obracanie pokrętła sterującego pozwala kontrolować ilość gazu, który dociera do palnika - im wyżej obrócisz, tym więcej gazu zostanie uwolnione. Jakie są plusy posiadania płyty gazowej? 

Do zalet, tudzież plusów można zaliczyć wizualne sprzężenie zwrotne podczas podnoszenia i opuszczania płomienia. Różnorodność wzorów i wykończeń, w tym zastosowanego materiału - emalia, szkło i stal nierdzewna, ale także podstawki emaliowane lub żeliwne. Poza tym, jeśli lubisz gotować na patelni, wiele z modeli płyt gazowych ma specjalnie zaprojektowany palnik do woka. Niektóre większe opcje mają podłużny palnik do grillowania lub płyty grzejnej do grillowania. Jakie są minusy posiadania płyty gazowej? Żeliwne podstawki mogą być nieporęczne i trudne do czyszczenia. Wykończenia ze szkła i stali nierdzewnej wymagają więcej wysiłku podczas czyszczenia. Przed zakupem sprawdź, czy gaz sieciowy jest dostępny w miejscu Twojego zamieszkania. Jeśli tak nie jest, a nadal używasz kuchenki gazowej, możesz używać LPG z butli, ale pamiętaj, że jest to droższe niż gaz z sieci.

Teraz spójrzmy na płyty ceramiczne. Warto się nad nimi zastanowić, jeśli przede wszystkim szukasz eleganckiego i stylowego wyglądu. Płyty ceramiczne często mają różnego rodzaju zwinięte metalowe elementy, zazwyczaj tuż pod szklaną powierzchnią - są ogrzewane elektronicznie. Jakie są zalety posiadania płyty ceramicznej? Powierzchnia to zaleta, ponieważ nie gromadzi się na niej ciężki do usunięcia osad brudu, dzięki temu są płyty ceramiczne są bardzo łatwe i proste w czyszczeniu. Są szczególnie przydatne do gotowania potraw wymagających bardzo niskich temperatur, takich jak rozpuszczona czekolada. A jak z wadami? Cóż, jeżeli coś ma zalety, to ma także i wady. Nie inaczej jest z płytami ceramicznymi. Przede wszystkim do wad można zaliczyć to, że nie kontroluje się jej tak łatwo jak płyty gazowej. Wolniej reaguje na zmiany ustawienia temperatury. Rozlane płyny mogą się przypalać, dlatego należy je szybko wytrzeć. Często nie ma krawędzi wokół płyty, która mogłaby powstrzymać wycieki. Szkło ceramiczne utrzymuje ciepło, więc musisz dbać o delikatne potrawy. Zatrzymują ciepło nawet po wyłączeniu - wiele z nich jest wyposażonych w lampki ostrzegawcze, które pozostają włączone, dopóki powierzchnia nie osiągnie bezpiecznej temperatury.

A może jesteś zainteresowany zakupem płyty indukcyjnej? Aby uzyskać najwyższą wydajność i stylowy wygląd, wystarczy spojrzeć na płytę indukcyjną. Indukcja działa poprzez pole magnetyczne, które zasadniczo zamienia naczynia kuchenne w element grzejny. Jakie są  plusy posiadania płyty indukcyjnej? Z całą pewnością płyty indukcyjne zapewniają najszybszą metodę gotowania i można je tak samo kontrolować jak kuchenki gazowe - z tym, że to nie gaz, więc są dużo bezpieczniejsze. Jakie zalety posiada jeszcze płyta indukcyjna? Bardzo szybko się nagrzewa. Błyskawicznie reaguje na zmiany temperatury. Żywność jest gotowana za pomocą ciepła naczynia, a nie samej płyty, więc płyta grzejna się nie nagrzewa. Poza tym są dużo łatwiejsze do czyszczenia niż inne płyty grzewcze. Przyszedł czas na minusy - niestety, ale płyta indukcyjna także je ma. Jakie więc ma wady? Generalnie największą wadą jest to, że płyty te są droższe niż płyty ceramiczne lub gazowe. Poza tym, można używać tylko niektórych rodzajów naczyń, które są przystosowane do indukcji. Odpowiednie naczynia muszą mieć żelazny spód.


Płyty grzejne - funkcje, możliwości i alternatywy

Istnieją także alternatywy dla płyt grzejnych, a są to kuchenki wolnostojące (kuchenki pionowe lub wolnostojący piekarnik i płyta kuchenna). Łączą one płytę grzejną i piekarnik w jednym urządzeniu i mogą być dostępne w konfiguracjach gazowych lub elektrycznych. Nie zmienia to jednak faktu, że płyty ceramiczne i indukcyjne to dwa główne typy elektrycznych płyt kuchennych. Niemniej są też i dwie tańsze opcje - cewka promiennikowa i solidna płyta grzejna. Jednak nie są one tak szeroko dostępne. Płyty  grzewcze z cewką promiennikową wykorzystują element wężownicy do podgrzewania naczynia. Czyszczenie cewek może być kłopotliwe. Niektóre można odłączyć i wyjąć, podczas gdy inne mają zawias, dzięki czemu można je podnieść, aby uzyskać łatwiejszy dostęp do znajdujących się pod spodem tacek ociekowych. Płyty z pełnymi płytami grzewczymi mają solidną metalową tarczę dla każdej płyty, która nagrzewa się wolniej niż wszystkie inne typy płyt, a także bardzo wolno schładza się. To sprawia, że mamy najmniejszą możliwą kontrolę nad temperaturą.

Dzięki natychmiastowej kontroli temperatury płyta gazowa pozwala uchwycić wszystkie smaki ulubionych potraw. Płyty te również dobrze wyglądają - istnieją modele z różnymi wykończeniami do wyboru, w tym emalia, szkło i stal nierdzewna. Ale wybierając płytę grzejną, musisz wziąć pod uwagę coś więcej niż tylko wydajność jaką uzyskasz podczas gotowania potraw. Liczy się także projekt i model. Jeżeli Twój wybór padł na płytę gazową, to warto wiedzieć jak działają takie płyty i czy masz gaz sieciowy w domu (bo w budynkach mieszkalnych każdy ma możliwość podpięcia gazu). Jeśli budujesz lub myślisz o zmianie z płyty ceramicznej na gazową, pierwszą rzeczą jest sprawdzenie, czy w miejscu Twojego zamieszkania dostępny jest gaz sieciowy. Jeśli nie masz dostępu do gazu sieciowego, zawsze masz możliwość zakupu i skorzystania z płyty ceramicznej lub indukcyjnej. Jeśli twoje serce jest jednak nastawione na gaz, wiele modeli umożliwia podpięcie butli LPG - ale jak już wcześniej wspominaliśmy, gaz z butli jest dużo droższy niż ten z sieci. 

Podczas gdy płyty gazowe imponują natychmiastową kontrolą płomienia, a więc i ciepła, większość nie jest wzorem bezpieczeństwa. Nie testujemy ani nie zalecamy żadnej płyty gazowej, która nie jest wyposażona w zabezpieczenie przed awarią płomienia. Co to jest urządzenie powodujące zanik płomienia? Jest to urządzenie, które oznacza, że ​​gaz automatycznie się wyłączy lub ponownie zapali, jeśli płomień zgaśnie. Ta funkcja powinna być standardowym wyposażeniem każdej płyty gazowej, ale niestety tak nie jest i tylko niektóre modele są w to wyposażone. Jeśli płomień zgaśnie, gaz może zacząć się po cichu (niewidocznie) ulatniać, gromadząc się w pomieszczeniu, co grozi zatruciem, a nawet wybuchem. Kupując płytę gazową wybierz taką, która posiada urządzenie zapobiegające zanikowi płomienia.

Jak można sprawdzić czy płyta gazowa posiada zabezpieczenie w przypadku zaniku płomienia? Cóż, najlepiej jest zapytać sprzedawcy lub przeczytać dokładnie opis płyty w internecie. Jeżeli jednak kupiłeś już jakiś model i nie możesz znaleźć o nim informacji w internecie, sprzedawca nie wie, a instrukcja już dawno wylądowała w koszu, to poszukaj dwóch małych prętów wystających obok palnika (jeden służy do zapłonu, a drugi wykrywa płomień). Warto jednak pamiętać, że są też i modele, które automatycznie zapalają się ponownie. Mają obie funkcje zintegrowane w jednym urządzeniu - więc będą mieć tylko jeden pręt obok palnika. Dla pewności sprawdź specyfikacje lub zapytaj w sklepie.


Płyty grzejne - rozmiar płyty, rodzaj i układ palników

Jaki model chcesz kupić - kwadratowy czy prostokątny? Upewnij się, że na blacie kuchennym masz wystarczająco dużo miejsca, aby zmieścić nie tylko płytę kuchenną, ale także przestrzeń wentylacyjną pod spodem. Przed dokonaniem zakupu dokładnie sprawdź specyfikację techniczną płyty grzewczej - istnieją minimalne wymagania dotyczące odległości dla dna szafek lub wyciągu kuchennego nad płytą grzewczą. Płyty gazowe są dostępne w szerokości 60, 70, 80 i 90 cm, więc wybór rozmiaru zależy od wielkości Twojej kuchni, a właściwie miejsca na blacie - pamiętaj, żeby wziąć pod uwagę także wielkość okapu oraz liczbę potrzebnych palników.

Rozważając liczbę potrzebnych palników, zastanów się, czy będą do nich pasować Twoje garnki, patelnie, woki i rondle. Gotowanie na 60-centymetrowej płycie gazowej z 4 palnikami pozwoli na wygodne umieszczenie tylko 3 garnków, dostęp do niektórych palników może być utrudniony ze względu na bliskość innych palników lub rozmiar naczynia. Jeśli nie jesteś ograniczony wielkością, masz sporo wolnej przestrzeni na blacie i używasz większych rozmiarowo naczyń, rozważ płytę 5-palnikową - np. taką 80-90 cm z palnikiem do woka umieszczonym z dala od innych palników lub umieszczonym pośrodku, dzięki czemu inne naczynia kuchenne będą pasować do mniejszych palników.

Warto zauważyć, że każda kuchenka posiada różnego rodzaju palniki. Są palniki duże, średnie, małe lub takie przeznaczone specjalnie na wok. Palniki na wok charakteryzują się intensywnym, szybkim przepływem gazu. Są idealne do szybkiego gotowania, do gotowania na patelni, ponieważ nagrzewają się szybciej niż duży palnik. Najlepiej nadają się do garnków, bardzo dużych patelni i woków z okrągłym dnem. Duże palniki nadają się do większości zastosowań, takich jak smażenie, gotowanie makaronu i ziemniaków. Najlepsze do większych patelni lub garnków z nieprzywierającą powłoką. Unikaj wysokich temperatur podczas gotowania w naczyniach z powłoką nieprzywierającą. 

Średnie palniki są odpowiednie do potraw, które wymagają szybkiej reakcji na zmiany temperatury, takich jak gotowanie ryżu, zapiekanek i zup, ponieważ składniki w tych potrawach należy początkowo podgrzać do wysokiej temperatury, a następnie zredukować do bardzo małego płomienia, gotowania na wolnym ogniu. Najmniejsze palniki nadają się do gotowania na wolnym ogniu i służa przede wszystkim do przygotowania delikatnych składników, takich jak robienie sosów, topienie masła i czekolady. Przeznaczone dla mniejszych patelni i garnków. Następnie warto zastanowić się nad układem palników na płycie grzejnej. Musisz wziąć to pod uwagę (położenie i układ palników) oraz określić jaki chcesz by miały rozmiar - pamiętaj, by były one stosunkowo duże, średnie lub małe w zależności od używanych garnków i patelni. Czego szukać? 

Palników rozmieszczonych w odstępach, dzięki czemu można używać wielu garnków jednocześnie. Szukaj też palników zdolnych do gotowania  na wolnym ogniu, średnich i dużych rozmiarów. Warto, by najmniejsze rozmiarowo palniki były umieszczone z przodu, aby nie trzeba było pochylać się nad innymi palnikami np. aby wymieszać sos. Średnie palniki powinny być umieszczone z tyłu - najlepiej nadają się do duszenia potraw przez dłuższy czas. Palniki te powinno wykorzystywać się w przypadku gotowania potraw, które nie wymagają częstego mieszania.Palnik do woka, najlepiej umieścić go z boku lub pośrodku, aby zapewnić dostęp do ciągłego mieszania. Pomyśl też o podłużnym palniku, jeśli chcesz używać grilla - albo skorzystaj z płyty grzejnej do grillowania.

Jakich innych funkcji powinieneś szukać w płytach grzejnych? Zwróć uwagę na pokrętła sterujące. Powinny być dobrej wielkości - najlepiej z poprzeczką, aby były łatwe do uchwycenia. Dobrze by było, gdyby miały także wyraźny wskaźnik. Kontrolki nie powinny być umieszczane zbyt blisko podstawek lub palników. Wszelkie etykiety powinny być wytrawione, a nie klejone. Klejone etykiety przylegają do powierzchni i po pewnym czasie mogą wyblaknąć, zwłaszcza jeśli używasz ostrych środków czyszczących. Wytrawione etykiety będą dużo bardziej odporne, nawet na środki czyszczące - wystarczy dotknąć powierzchni by poczuć różnicę. Poza tym, szukaj powierzchni łatwej do czyszczenia. Palniki jednoczęściowe i nasadki palników wystające poza rzeczywistą głowicę palnika są łatwiejsze do czyszczenia i konserwacji.

Stojaki lub podstawki pod patelnie powinny leżeć płasko i stabilnie na płycie. Te z gumowymi nóżkami rzadziej się poruszają i z całą pewnością nie porysują powierzchni płyty grzejnej. Nitownice bez dużych szczelin umożliwiają przesuwanie patelni po płycie bez ich podnoszenia. Większość płyt kuchennych jest dostarczana z nieporęcznymi, ciężkimi żeliwnymi podstawkami. Staraj się szukać emaliowanych, ponieważ są znacznie łatwiejsze do czyszczenia. Podstawki ze stali nierdzewnej zbierają bardzo dużo plam (np. z wody), więc staraj się ich unikać. Niektóre płyty mają podstawkę dla każdego palnika - nie będziesz w stanie przesuwać garnków wokół tych płyt, ale są one znacznie lżejsze do podniesienia i z łatwością zmieszczą się w zlewie kuchennym.


Płyty grzejne - nie zapomnij o czystości!

Nie zapomnij o dbaniu o czystość płyty grzejnej. Pierwszą zasadą czyszczenia płyty gazowej jest jak najszybsze usunięcie wszelkich wycieków, ponieważ zatkane palniki mogą powodować słaby przepływ gazu, a to prowadzi do nierównomiernego ogrzewania naczynia (np. patelni lub garnka). Przypieczone i zaschnięte pozostałości są trudne do czyszczenia. Poza tym, czyszczenie płyty gazowej może być żmudnym zajęciem - zwłaszcza przy tak wielu elementach. Żeliwne podstawki mogą być ciężkie i niewygodne w czyszczeniu, zwłaszcza w zlewie domowym, a co gorsza na powierzchni płyty kuchennej mogą pojawiać się smugi i zadrapania.

Jeśli podoba Ci się wygląd stali nierdzewnej, wybierz powłokę odporną na odciski palców, ponieważ jest ona mniej podatna na powstawanie smug i sprawia, że ​​wycieranie rozlanych plam jest trochę łatwiejsze. Powierzchnie pokryte emalią są znacznie łatwiejsze do czyszczenia i nie wykazują śladów palców ani smug. Powierzchnie szklane mogą wykazywać smugi i mogą wymagać środka do czyszczenia ceramiki. Ciepła woda z mydłem i ściereczka z mikrofibry to wszystko, czego potrzebujesz do wyczyszczenia większości powierzchni gazowych. Pokrętła sterujące można zdjąć i umyć w ciepłej wodzie z mydłem. Należy uważać, aby nie szorować ani nie używać żrących chemikaliów podczas czyszczenia powierzchni lub elementów sterujących, zwłaszcza gdy mają wydrukowane etykiety, ponieważ z czasem mogą one wyblaknąć i zetrzeć się.

Czyszczenie podstawek żeliwnych, emaliowanych i ze stali nierdzewnej może wymagać ich wcześniejszego namoczenia, zwłaszcza gdy pozostałości jedzenia zostały na nich przypieczone. Trójnogi należy moczyć w zlewie w gorącej wodzie z mydłem. Jeśli na podstawkach żeliwnych są przypalone pozostałości, może być potrzebny środek do usuwania tłuszczu lub tzw. “czyścik” (unikaj wkładania ich do zmywarki, ponieważ mogą zwyczajnie zacząć rdzewieć). Szukaj podstawek, które mają gładką powierzchnię dla łatwiejszego czyszczenia. Czyszczenie palników jest bardzo ważne, aby zapobiec zatykaniu się otworów palnika i nierównomiernemu przepływowi gazu. 

Palniki są zwykle wykonane z aluminium, dlatego należy unikać czyszczenia ich sodą wodorowęglanową i octem, ponieważ może to spowodować odbarwienie metalu. Najlepiej jest namoczyć je w ciepłej wodzie z mydłem, a następnie używając miękkiej szczoteczki lub spinacza do papieru, usunąć resztki jedzenia z małych otworów w palnikach. Żeliwne zaślepki palników mogą plamić, ale pozostałości z czasem wypalą się same. Unikaj aluminiowych obudów podstawy palnika, ponieważ są one praktycznie niemożliwe do wyczyszczenia, gdy przypalą się do niej resztki gotowanego jedzenia. Na koniec dobrze wysusz części, zwłaszcza palniki, w przeciwnym razie płomień gazu może płynąć nierównomiernie. Suszenie zapobiega również rdzewieniu żeliwnych podstawek.


Płyty grzejne - jaka firma zapewnia najlepsze płyty grzejne na rynku?

Nie ulega wątpliwości, że to bardzo ciężkie pytanie, ale po wielu testach i wnikliwych analizach, a także trendach na rynku możemy stwierdzić, że najlepsze, stosunkowo tanie, ale także i bezawaryjne są płyty grzejne firmy Bosch. Trzeba uczciwie przyznać, że solidność niemiecka przejawia się właśnie w modelach płyt grzejnych od Boscha. Najlepsze są płyty gazowe - jedne z najtańszych na rynku. Nie dość, że są tanie, to wykonane w dość minimalistycznym stylu. Jak już wspomnieliśmy, testy, a także i sami ludzie nie oddają tych płyt do naprawy. Nie skarżą się na nic. Firma Bosch została założona ponad sto lat temu przez Roberta Boscha, który niestety zmarł w 1942 r. Przy wszystkich niedawnych materiałach prasowych dotyczących środowiska i niszczycielskich skutków globalnego ocieplenia wielu producentów dużych urządzeń poczyniło duży wysiłek aby ich produkty były jak najbardziej energooszczędne i wytwarzały jak najmniej odpadów. Tak jest w przypadku firmy Bosch, która stara się, aby ich produkty były jak najbardziej ekonomiczne, nie tylko ze względu na odpowiedzialność za środowisko, ale także w celu zaoszczędzenia konsumentom pieniędzy na rachunkach za energię.

Nie pozostaje nam więc nic innego jak polecić tą markę, a zwłaszcza modele cztero- i pięciopalnikowe płyty gazowe. Modele te są wyposażone w takie funkcje, jak elektroniczny zapłon, palniki w stylu woka i urządzenia zapobiegające zanikowi płomienia. Wykrywają brak płomienia i automatycznie wyłączają gaz, eliminując obawy o bezpieczeństwo podczas gotowania na gazie. Kilka z tych modeli jest również dostępnych z modnymi i stylowymi podstawami z hartowanego szkła. Płyty gazowe Bosch są montowane w jednej płaszczyźnie i są dostępne w dwóch rozmiarach 60 cm i 70 cm. Do wyboru jest sześć płyt gazowych, które składają się z trzech różnych stylów i rozmiarów. 70-centymetrowe płyty gazowe Bosch są płytami pięciopalnikowymi, czterema typowymi płytami w każdym rogu, a następnie jednym palnikiem w kształcie woka pośrodku. Moc palników gazowych na każdej z 70-centymetrowych płyt kuchennych jest taka sama, przy czym centralny palnik to szybki 3-drożny palnik o mocy 3,6 kW, jeden większy szybki palnik o mocy 3,0 kW z tyłu po prawej stronie płyty, dwa standardowe palniki o mocy 1,7 kW na z tyłu po lewej i z przodu po prawej stronie płyty oraz jeden palnik ekonomiczny 1 kW z przodu po lewej stronie. Wszystkie trzy modele mają elementy sterujące zamontowane z przodu płyty, dzięki czemu są one łatwo dostępne i łatwe w użyciu. 

Elektroniczny zapłon jednoręczny jest również zamontowany z przodu za pomocą pokręteł sterujących, a wszystkie trzy płyty gazowe są wyposażone w dysze LPG. Płyty o średnicy 60 cm mają te same cztery palniki. Działają one z taką samą mocą i nie różnią się niczym prócz braku palnika centralnego. Pomimo wielu podobieństw, istnieją subtelne różnice stylów, które odróżniają je od siebie. Wszystkie trzy płyty gazowe Bosch mają podstawę z czarnego hartowanego szkła, ale modele PHL106CEU i PHL106FEU są bezramowe. Przednia listwa na płycie, która nie jest bezramowa - PHL206MEU to stal szczotkowana, która będzie dobrze pasować do kuchni, w której jest już dużo urządzeń ze szczotkowanej stali - np. będzie pasować do lodówki lub piekarnika, który również ma szczotkowane stalowe wykończenia. Bezramowe płyty gazowe będą pasować do każdego stylu piekarnika, o ile mają ten sam kolor. Inną niewielką różnicą konstrukcyjną są wsporniki patelni. Modele PHL206MEU i PHL106FEU są wyposażone w podstawki pod patelnie żeliwne, podczas gdy drugi model ma standardowe, emaliowane na czarno podstawki na patelnie. Żeliwo jest lepsze i jest używane częściej w profesjonalnych kuchniach ze względu na jego trwałość.